A nyírbogáti szennyvízberuházás furcsa lepapírozása

A nyírbogáti szennyvízberuházás furcsa lepapírozása

Hadházy Ákos ásót ragadott (Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala)

Hadházy Ákos jókora gödröt ásott a nyírbogáti Kölcsey utcában. Meg is találta, amit keresett, az aszfalttal fedett úttest közvetlen közelében haladó gázvezetéket. Persze a független országgyűlési képviselő akár meg is spórolhatta volna a lapátolást, hiszen itt is előírásszerűen jelzik a gázórákra helyezett kis műanyag táblák, hol halad a vezeték. Csakhogy ha tényleg a jelzett helyen fut a cső, akkor bizony felmerül az ügyben a költségvetési csalás és a közokirat-hamisítás gyanúja. Talán nem véletlen, hogy az utcában élő Tóthné Szabó Éva szerint rendszeresen el-eltűnögetnek a vezetéket jelző, már említett sárga műanyag táblák.

Az építkezés idején egyébként eltűntek az asszony gyümölcsfái és virágai, a munkálatokban elbontották a kerítése egy részét is. Nyírbogáton ugyanis úgy épült ki a szennyvízhálózat, hogy a vezetéket – „a gázvezeték valós helyzete miatt” – nem az eredeti nyomvonalra, azaz a aszfaltút közepére helyezték, hanem a burkolat mellé. Igen ám, de az 1,7 milliárdos támogatásból megvalósuló projekt, (Nyírbogát és Kisléta település szennyvízelvezetése és tisztítása) költségeit úgy kalkulálták ki, hogy abban benne van a aszfaltút felbontása és visszazárása. Ezzel jelentős, egyes becslések szerint körülbelül 350–500 millió forint körüli összeget spóroltak meg, helybeliektől származó információink szerint ugyanis így történt a kivitelezés a község területének úgy 85 százalékán és a szomszédos Kislétán is.

A teljes riportot a Magyar Hang március 12-én megjelent 2021/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!