A parlamenti számonkérés

A parlamenti számonkérés

A miniszterelnök bosszantó akadályként tekint az Országgyűlésre. Nem ez az antalli út (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Könnyen elszaladhat a csikó a hatalomban lévő emberrel, ha nem ellenőrzik a munkáját. A parlamentáris demokrácia egyik pozitív eleme, hogy a nagy hatalmú kormányokat az ország nyilvánossága előtt vonhatja kérdőre a törvényhozás ülésén az ellenzék. A demokratikus, jogállami rendszerekben a kormány tagjai nem tehetik azt, ami pillanatnyi kényük-kedvük szerint éppen jólesik. Hatalmuk kereteit kijelölik és korlátozzák a parlament által meghozott törvények, és azzal is számot kell vetniük, hogy amennyiben folyamatosan nem képesek például a parlament falai között a közvélemény többsége számára elfogadhatóan megindokolni döntéseiket, akkor a következő választásokon elveszíthetik a hatalmukat.

A parlamentarizmus – és ezáltal az adott politikai rendszer – ereje azonban nem pusztán a leírt törvényeken múlik, hanem azon is, hogy a politikai szereplők közötti küzdelmeket alakító játékszabályok mennyire tudnak tartóssá válni, van-e komoly ereje a hagyományoknak, segíti-e az adott politikai felépítményt egy erőteljes spirituális talapzat. Az Egyesült Királyságra igazak a fentiek: ha az uralkodó jól végzi a dolgát, akkor személyében képes a társadalom politikai összetartására, jól látható volt ez II. Erzsébet búcsúztatásán és temetésén, amelyen rengeteg ember vett részt szabad akaratából. Az alkotmányos monarchia szerves részét képező parlament sok százéves hagyománnyal rendelkezik, de más nyugati demokráciában is viszonylag régóta működnek olyan parlamentek, amelyek a király, később pedig a kormány tevékenységét is ellenőrizték a jogalkotói munka mellett. Mindennek jótékony hatása, hogy a kormány a folyamatos politikai versenyben rá van kényszerítve arra, hogy minél jobb megoldásokon dolgozzon.

• A kormányt ellenőrző parlament hagyománya eléggé felemásan alakult Magyarországon.
• Orbán Antall helyett Tiszát választotta.
• Milyen lehetőségei maradtak a NER-ben az ellenzéknek?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 30-án megjelent, 2022/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!