Adósságcsapda miatti segélykiáltás a legjellemzőbb

Adósságcsapda miatti segélykiáltás a legjellemzőbb

Egy budapesti
hajléktalanszálló (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Megélhetési válság bontakozott ki 2022-ben, és nem úgy tűnik, hogy ez az új évvel véget érne. De vajon mik a tapasztalatai azoknak, akik hajléktalanságban és szegénységben élő emberekkel dolgoznak? A rászorulóknak ingyenes jogi segítséget nyújtó Utcajogász Egyesületet kérdeztük, amely 2023-ban elnyerte a főváros által alapított Az Év Fővárosi Civil Szervezete címe.

Egyre gyakrabban fordulnak hozzánk olyan ügyfelek, akik egyébként rendszeres munkajövedelemből, vagy öregségi nyugdíjból élnek – erről írt az Utcajogász Egyesület a Magyar Hangnak a tavalyi év tapasztalatait értékelve. Az esetek száma nem tér el nagyságrendileg a korábbi években tapasztalt 1000–1200 ügytől, a válság hatása inkább abban mutatkozott meg, hogy az ügyfélkör összetétele kissé megváltozott. Ennek oka, hogy az érintettek jövedelmei nem feltétlenül növekedtek a megélhetési költségeknek megfelelő mértékben, így könnyű olyan adósságcsapdába kerülni, ami végül akár a lakhatás elvesztéséhez vezet. – Egyre gyakoribbá válnak ügyfeleink között a közszolgálatban dolgozók – tették hozzá.

• Mi a leggyakoribb probléma, amivel az egyesülethez fordulnak?
• Mik voltak a legnagyobb ügyeik tavaly?
• Miben látnák a megoldást?

A teljes cikket a Magyar Hang január 13-án megjelent, 2023/2. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!