Aláírást gyűjtött a magyar művész, rendőrséggel felelt neki a szlovák minisztérium

Aláírást gyűjtött a magyar művész, rendőrséggel felelt neki a szlovák minisztérium

Martina Šimkovičová (Fotó: Facebook/Martina Šimkovičová)

Németh Ilona Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművész többedmagával nyílt levelélben kezdeményezte a szlovák kulturális miniszter lemondását egy online petíciós felületen, amiért beidézték a rendőrségre. A feljelentést a Martina Šimkovičová vezette kulturális minisztérium tette. A nyomozást egyszer már bűncselekmény hiányában lezárták, de a minisztérium panasszal élt, így most újra aláíráshamisítás, szabotázs, személyes adatokkal való visszaélés és hivatalos szerv működésének akadályozása miatt folyik nyomozás. Németh Ilonának a rendőrségen is meg kellett jelennie.

Rendőrségi kihallgatáson kellett részt vennie július végén Németh Ilona Munkácsy-díjas képzőművésznek, a pozsonyi Műszaki Egyetem Építészet és Design Kar professzorának, amiért idén januárban többedmagával online aláírásgyűjtést indított a Fico-kormány kulturális miniszterének lemondásáért. A nyílt levelet a szlovákiai magyar művész több társadalmilag aktív és ismert személlyel közösen indította, mert szerintük a Martina Šimkovičová vezette minisztérium döntései károsak a kulturális ágazatra. A nyílt levelet kilenc nap alatt 189 ezren írták alá, és a kezdeményezők be is nyújtották azt a kulturális minisztériumnak.

Arról már csak a sajtóból értesült a képzőművész, hogy a Šimkovičová vezette minisztérium az aláírásgyűjtés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, olyan bűncselekmények miatt, mint aláíráshamisítás, szabotázs, személyes adatokkal való visszaélés és hivatalos szerv működésének akadályozása. A minisztérium akkor azt állította: szerintük az online felületen százezer aláírás nem azonosítható be, illetve egyesek kétszer is aláírták a felhívást. A miniszter pedig nyilvánosan is bírálta, hogy az aláírások között hamis nevek is szerepeltek, például Michael Jacksoné, valamint azt is, hogy külföldi nevek is szerepeltek az aláírók között. „Furcsa, hogy a kulturális minisztériumot Ausztráliában vagy Kaliforniában is figyelik. Kíváncsi vagyok, hogy mit szólnak ehhez a bűnüldöző szervek” – mondta akkor.

Petícióból kihallgatás

Az aláírásokat egy finnországi illetőségű online portálon, a peticie.com-on gyűjtötték, amely az utóbbi években a leggyakrabban használt platform Szlovákiában online alírásgyűjtések megszervezésére. Németh Ilona azt mondja: a finn portál feladata, hogy a saját oldalát védje a manipulációktól. Ennek ellenére ők maguk is ellenőrizték az aláírásokat, és elmondása szerint a gyanús aláírások száma nem haladta meg az egy százalékot.

A nyomozást áprilisban bűncselekmény hiányában lezárta ugyan a rendőrség, de a minisztérium panasszal élt. A rendőrség a sajtóval azt közölte: a minisztérium arra hivatkozott, hogy formai hibák voltak a nyomozást lezáró végzésben, és szerintük a felsorolt bűncselekmények nem mindegyike esetében vizsgálta meg a rendőrség, hogy tényleg megvalósultak-e.

Németh Ilonát végül július 25-én hallgatták ki – mint elmondta: nem gyanúsítottként vagy tanúként, így az iratokba sem tekinthetett be. Elmondása szerint csak „magyarázatot” kértek tőle: végigkérdezték, hogy mi történt a nyílt levél elindítása és leadása közötti időben. A minisztérium feljelentésének célja a képzőművész szerint valójában a kezdeményezők és az aláírók megfélemlítése. Hozzátette: a miniszter valószínűleg azért is tett panaszt, mert nem tud beletörődni abba, hogy a lemondását követelő nyílt levelet 189 ezren írták alá. Ez a szám ugyanis többszöröse annak a 28 ezer szavazatnak, mint ahány szavazatot pártja, a Szlovák Nemzeti Párt a júniusi európai parlamenti választáson kapott, és lényegesen több annál 167 ezer szavazatnál is, amit a 2024-ben a parlamenti választásokon ért el a párt.

A Fico-kormány megalakulása után Martina Šimkovičová minisztériumának első dolga volt, hogy átszabta a szlovák közmédia működését, ezután átalakították a kulturális támogatásokat pályázati úton kiosztó Művészeti Alap működését, a közelmúltban menesztették a Szlovák Nemzeti Galéria és a Szlovák Nemzeti Színház vezetőjét is. Korábban szintén leváltották a gyerekeknek szóló művészeti intézmény, a pozsonyi Bibiana vezetőjét, a helyére a kulturális miniszter művészeti tapasztalattal nem rendelkező ausztriai szomszédját nevezték ki. Németh Ilona szerint különösen nagy veszteség volt a szlovákiai művészeti élet számára, hogy a pozsonyi Műcsarnok, a Kunsthalle autonómiája megszűnt, és kirúgták az összes ott dolgozó munkatársat. A döntés hátterében az állhatott, hogy az intézményben LMBTQ-témájú alkotásokat is bemutattak, mivel a kulturális tárca indoklásában „gyermekvédelemre” is hivatkozott. 

A kulturális ágazatot érintő döntések miatt hétfőn és kedden is tüntetést tartottak Pozsonyban. Hétfőn egy civil szerveződés, az OK! – Otvorená kultúra! (Nyitott kultúra) szervezésében, amelyen nagyjából 9 ezren vettek részt, kedden pedig két ellenzéki párt a PS és az SAS szervezésében, a tudósítások szerint mintegy 20 ezer fő részvételével. Itt öt korábbi kulturális miniszter is megjelent, akik közös nyilatkozatban ítélték el a kulturális kormányzat döntéseit.

„Ez egy szőnyegbombázás”

– Ez egy szőnyegbombázás. Minden napra jut egy olyan döntés, amivel nem értünk egyet – mondta a Magyar Hangnak Németh Ilona. A képzőművész azt is kritizálta, hogy Martina Šimkovičova „kultúrharcot folytat, homofób kijelentéseket tesz, és nacionalista-soviniszta” retorikát folytat. Martina Šimkovičova nemrég egy interjúban azt állította, hogy „Európa kihalóban van. Nem születnek új gyerekek, mert az LMBTI nyomása érvényesül. És érdekes, hogy ez a fehér fajra érvényes”. Az első sajtótájékoztatóján pedig azt mondta, hogy a szlovák nép kultúrája csakis szlovák lehet és semmilyen más, ami Németh Ilona szerint „jelentős fenyegetést jelent minden nemzeti kisebbség számára.” – A Szlovák Nemzeti Párttól soha nem volt idegen a magyarellenesség, csak éppen vannak olyan időszakok, amikor más ellenségek vannak. Most éppen a józan ész – vélekedett Németh Ilona.

A képzőművészt elmondása szerint meglepte, hogy a szlovákiai magyar politika nem állt ki mellette, szerinte ennek politikai oka van: – Orbán Viktor és kormánya közel áll Robert Ficóhoz, a szlovákiai magyar párt, a Szövetség pedig az orbáni politika részeként viselkedik, ezért Fico miniszterének a kijelentéseit nem kritizálják. Nem emelték fel a szavukat az ellen sem, hogy engem behívtak a rendőrségre – mondta Németh Ilona. Azt ugyanakkor nem gondolja, hogy feljelentésnek köze lenne ahhoz, hogy a Szlovákiában tevékenykedő művészként egyben a magyar kisebbséghez is tartozik – ez azonban szerinte nem változtat azon, hogy magyar művészként érte a nyílt levél miatti rendőrségi fellépés. Németh Ilona magyar kisebbségi kérdésekben Zuzana Čaputová korábbi köztársasági elnöknek és az Ódor Lajos vezette szakértői kormány kulturális miniszterének is tanácsadója volt, előbbinek magyar kisebbségi kérdésekben.

A képzőművész már a januári aláírásgyűjtés idején is hangsúlyozta: a cél az volt, hogy állampolgárként felemeljék a szavukat a károsnak tartott kultúrpolitikai elképzelések ellen, függetlenül attól, hogy megvalósul-e a kitűzött cél, Martina Šimkovičová lemondása. A minisztert nem sikerült lemondásra bírniuk, Robert Fico kormányfő pedig egy csütörtökön közzétett videóban, a tüntetésekre reagálva azt mondta: nem lát okot arra, hogy a kulturális miniszter lemondjon.

Az oltásoktól a chemtrailig

Augusztus 6-án újabb kezdeményezés indult ezen az oldalon a kulturális miniszter leváltására, amit tíz nap alatt több, mint 182 ezren írtak alá. Martina Šimkovičová jelenlegi kulturális miniszter korábban televíziós műsorvezetőként dolgozott, a TV SLovan nevű csatornán volt műsora Péter Kotlárral, aki szintén az SNS színeiben jutott be a szlovák parlamentbe. A műsorban Kotlár a koronavírus-járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatos összeesküvés-elméleteteket terjesztett. A kormányváltás után kinevezték járványügyi kormánybiztossá, a feladata a koronavírus-járvány kezelésének felülvizsgálata. A politikus ezután is bioterrorizmusnak nevezte a Covid járványt, és azt állította, hogy az egyik, Szlovákiában használt vakcina „placebo” volt, de nem árulta el, hogy ezt mire alapozza. A Telex korábbi összefoglalója szerint a kormánybiztos emellett nagy figyelmet szentel az egyik legismertebb összeesküvés-elméletnek: a chemtrailnek. A konteó szerint az emberek tudomása ellenére, a háttérből valaki vagy valakik repülőgépek segítségével különböző vegyi anyagokat és baktériumokat juttatnak a légkörbe. Az elmélet szerint a gépeket követő fehér kondenzcsík azért van, hogy mérgezze az embereket. Az Aktuality.sk szerint az összeesküvés-elméletben – amit már számtalan tudós és szakértő is megcáfolt – 2023-ban a szlovák állampolgárok 30 százaléka hitt.

Címkék: Szlovákia, Robert Fico