A metoo korszakában ennél aktuálisabb művészeti diskurzust keresve sem találnánk

A metoo korszakában ennél aktuálisabb művészeti diskurzust keresve sem találnánk

Anna Weyant (Forrás: Gagosian.com)

Három éve még strandtörülközőről árulták a képeit, ma a legnagyobb aukciósházakban dollármilliókat fizetnek a műveiért: Anna Weyant a németalföldi aranykort idézve ábrázolja a nők kiszolgáltatottságát, miközben a pletykák szerint sikerét csak befolyásos szeretőjének köszönheti.

Anna Weyant május 10-én este bezárkózott apró manhattani lakásába, meditatív zenét választott a telefonján, és próbált megfeledkezni a Christie’s aukciósház tőle csupán tízperces buszútra zajló árveréséről. A fiatal festőművész alkotásait három évvel korábban még strandtörülközőről árusították művészeti vásárokon 400 dollárért (150 ezer forint), a Summertime (Nyáridő) című képéért azonban az akár 300 ezer dolláros (110 millió forint) ajánlatot sem tartották elképzelhetetlennek a szakértők. A festmény végül 1,5 millió dollárért (560 millió forint) cserélt gazdát. De így is csupán néhány hétig számított rekordnak az alkotó pályáján, a Falling Women (Zuhanó nő) című munkáját 1,6 millióért (600 millió forint) ütötték le a Sotheby’s május végi aukcióján.

A közösségi médiát is a festészet terepévé avató Anna Weyant 27 évesen a kortárs képzőművészet sztárja lett, sok helyütt a „millenniumi generáció Botticellijeként” emlegetik a valójában inkább a németalföldi aranykor világát megidéző alkotót.

• Miként került a művészetek közelébe Anna Weyant?
• Mekkora köze lehet sikerének Larry Gagosiannak, a világ egyik legjelentősebb galériáját vezető 77 éves műkereskedő mogulnak?
• Mitől egyediek a képei?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!