Árnyékország

Árnyékország

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A forró nyár után jött majdnemtél semmi újat nem hozott a politikai szezonba. A játék résztvevői ugyanott folytatták az Országgyűlés őszi ülésszakának első, hétfői ülésnapján, ahol nyár elején abbahagyták. Közéletünk csepűrágói arról tudomást sem véve folytatták évtizedes rutinjukat, mintha az ország nem is legnagyobb megpróbáltatásának nézne elébe a 2010-es rendszervisszaváltás óta.

Volt, ki abban találta meg országunk háza magasztossága további fokozásának titkát, hogy oda nemzeti szalaggal ékesített bézbólütővel érkezett. („Nemzeti színekbe öltöztetett baseballütővel indult Jakab Péter a Parlamentbe”.) Mások, játszópajtásaik bevonásával, az eredetire minden elemében hasonlító (kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de az övék) árnyékkormányinfóval szórakoztatták ennenmagukat, a prototípushoz olyannyira ragaszkodva, hogy még Origo-, Heti tévé és Magyarfórum-Magyarfórumpontinfó-kaliberű „kérdezőt” is intéztek maguknak, aki ekképpen izzasztotta meg kenyéradóit: „Nem tartanak-e attól, hogy a kisebb, konkurens ellenzéki pártok összefogva az ellenzéki médiával egy ilyen DK-ellenes frontot hoznak létre a DK-nak a kiszorítására? A kisebb ellenzéki pártok értelemszerűen a pozícióféltés miatt, meg félnek attól, hogy az árnyékkormány elviszi előlük a fókuszt meg a médiafigyelmet, az ellenzéki médiának meg a DK-val szembeni méltányosságát az elmúlt egy évben gondolom tapasztalták, úgyhogy nem kell különösebben kifejteni. Nem tartanak-e attól, hogy egy ilyen DK-ellenes front jön létre, illetve mit tesznek annak megakadályozásának érdekében, hogy ez létrejöjjön?”. („A DK árnyékkormányinfója túl sok mindenben hasonlít a hagyományos kormányinfókhoz.”)

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 30-án megjelent, 2022/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!