Az egyetemistákat sem kíméli az infláció

Az egyetemistákat sem kíméli az infláció

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a fővárosi Budapest Parkban 2023. július 26-án. Este 8 órakor nyilvánosságra hozták a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt az egyetemekre (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia azoknak a hallgatóknak és szüleiknek, akik lecsúsznak a kollégiumi helyekről. De vajon mennyi pénzből tud ma megélni egy egyetemista, milyen ösztöndíjakra számíthat, és mit tudni arról, hogy áll a kormány által korábban megígért Diákváros projektje? Ennek jártunk utána.

Hatalmas a szórás az egyetemisták, főiskolások megélhetésre fordított kiadásaiban attól függően, hogy otthon, kollégiumban vagy albérletben élnek-e. Akár havi 150–200 ezer forintra is szüksége lehet egy egyetemistának, ha lakást kell bérelnie – mondta el Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke a Magyar Hang megkeresésére. Arra a kérdésre, hogy hogyan érintette az egyetemistákat az infláció, azt mondta: a hallgatók még mindig könnyebben tudták a vásárlói kosarukat mozgatni, mint egy családfenntartó. Tény azonban, hogy utoljára 2020-ban emelték negyven százalékkal a hallgatói normatívát, ezt azóta elvitte a pénzromlás. Jelenleg az egyetemeken egy hallgatóra 166 600 forint jut egy tanévre, ebből fedezik egyebek mellett a tanulmányi és a szociális ösztöndíjakat. Hogy a hallgatói normatíva emelésére kaptak-e ígéretet a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumból, arra Budai Marcell nemmel felelt, de hangsúlyozta, folyamatos és élő a kapcsolat a tárca és a HÖOK között.

• Mekkora ösztöndíjat kaphat egy egyetemista?
• Mennyi kollégiumi férőhely van?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!