Legképzettebb katonáit veszíthette el Ukrajna

Legképzettebb katonáit veszíthette el Ukrajna

Ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyûrûben lévő Bahmutban 2023. március 5-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Ötször annyi katonát vesztett Oroszország Bahmutban, mint Ukrajna – közölte a NATO egyik katonai tisztviselője hétfőn a CNN-nel. Az észak-atlanti szövetség forrása szerint az öt az egyhez arány a hírszerzésen alapuló, megalapozott becslés, ugyanakkor az sem titok, hogy Ukrajna is nagyon jelentős veszteségeket szenvedett a város védelmében. Bahmut azonban lassan az oroszok kezére kerül, így különösen aktuális a kérdés, hogy hosszú távon melyik fél veszített többet ebben a csatában.

Az ukránok óriási erőket mozgósítottak a város védelmére. A háború előtt 70 ezer lelket számláló Bahmut – amely a többszörösen megerődített ukrán védelmi vonal keleti szélén fekszik – körül már több mint hét hónapja zajlanak a harcok. A lövészárkokkal és bunkerekkel megerősített ukrán állásokból a múlt év végéig sikeresen verték vissza az újabb és újabb rohamokat, ekkor még úgy látszott, hogy az „ukrán Verdunnek” is nevezett város úrrá lesz a helyzeten. Csakhogy a Wagner-csoport ekkor taktikát váltott: a katonai magánvállalat az orosz börtönökből toborzott rabokat küldte előre, hogy kifárassza a védőket. Noha a zsoldoshadseregnek ezek a nagyrészt képzetlen katonái könnyű célpontot jelentettek az ukránoknak, a második hullámban már a Wagner professzionális harcosaival kellett szembenézniük. Az eredmény: az összecsapásokban rengeteg ukrán katona halt meg, ami után az amerikaiak többször is jelezték Kijevnek, hogy okosabb lenne feladni a várost, és Szlovjanszk, illetve Kramatorszk védelmére összpontosítani.

• Hogyan vélekednek Bahmutról az ukrán vezetők?
• Beválhat az ukránok stratégiája hosszabb távon?
• Milyen az oroszok helyzete?

A teljes cikket a
Magyar Hang március 10-én megjelent, 2023/10. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!