Sikerként fogják tálalni, de óriási árat fizettek az oroszok Bahmutért

Sikerként fogják tálalni, de óriási árat fizettek az oroszok Bahmutért

Romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Tyitov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz erők Bahmut bevételével stratégiai sikert érnek el, hiszen a város fontos logisztikai csomópont az ukrán első védvonalon. Az már más kérdés, hogy nyolc hónapnyi ostrommal járó igen komoly vér- és haditechnika-veszteség megérte-e – értékelte az ukrán-orosz frontvonalból érkező híreket Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője a Magyar Hangnak.

Az elmúlt napokban mind több hír jelent meg arról, hogy Bahmut ostroma a végóráihoz közeleg. Az orosz erők mára szinte teljesen körülzárták a várost, az oda vezető utakat két oldalról folyamatosan lövik, és az utcákat mesterlövészek járják, a városba való bejutás egyre veszélyesebbé vált. Pénteken a „Magyar” hívójelű Robert Brovdi is bejelentette a Telegramon, hogy az általa irányított drónegység, a Magyar Madarak elhagyja Bahmutot. „Harci parancsot kaptam, hogy azonnal hagyjam el Bakhmutot, és menjek egy új műveleti helyre. Mi az oka az áthelyezésnek egy Bakhmut számára kritikus időszakban, amikor 110 napot töltöttünk itt harci szolgálatban? Én elsősorban katona vagyok, ezért a parancsnoki utasításokat nem fogom kommentálni” – mondta.

 

Az MTI beszámolója szerint az orosz oldalon harcoló Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója a szervezet Telegram-csatornáján közölte, az orosz erők gyakorlatilag körülzárták Artemivszk (Bahmut) várost. Prigozsin egy feltehetően bahmuti lapos háztetőn felvett, sisakban és repeszálló mellényben elmondott, lövések morajától kísért üzenetében felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy hagyjon szabad elvonulást a várost védő öregeknek és fiataloknak. Két foglyul ejtett tizenévest és egy ősz szakállú férfit be is mutatott.

Az oroszok is felőrlődtek

Mint Bendarzsevszkij Anton kifejtette, azt követően, hogy a keleti megyék orosz befolyás alá kerültek 2014-ben, Ukrajna több védvonalat is kiépített. Bahmut bevétele azt jelenti, hogy az orosz erők a régióban a háború tavalyi megkezdése óta mindössze tíz-egynéhány kilométeres előrenyomulást tudtak végrehajtani, amiért óriási árat fizettek mind anyagiakban, mind pedig haderőben és emberéletekben. – A támadó alakulatok vesztesége mindig sokkal nagyobb, mint a védekezőké. Így történt most is – tette hozzá.

A második és harmadik ukrán védvonal pontos helye stratégiai okok miatt nem ismert, de a szakértő szerint a következő hónapokban 20-50 kilométerrel tolódhat nyugatabbra a frontvonal. Az ukrán erők központja, a Bahmuttól körülbelül ötven kilométerre észak-nyugatra található Kramatorszk már valószínűleg a harmadik védvonalat jelenti, aminek bevétele szintén nem tűnik könnyű falatnak. – Ebben a térségben nagyon erősen kiépített ukrán védvonal valószínűsíthető. Védőként könnyebb dolguk van, mint támadóként, az orosz erők pedig az offenzívában valószínűleg felőrlődtek, kimerültek, így a tovább nyomulás eredményessége és tempója erősen kérdéses – fogalmazott.

Néhány nap helyett nyolc hónap

Megjegyezte: Bahmut különböző intenzitású, de több mint féléven át tartó ostromában a Wagner-csoport több tízezer börtönökben toborzott önkéntese veszett oda, ezért „élőpajzsban” jelenleg nincs számottevő utánpótlás. Az orosz erők jellemzően a nehézfegyverzettel vívott harcokban, terepen tudnak eredményesek lenni, míg települések könnyű fegyverzetes alakulatokkal való bevétele csak iszonyú véráldozatok árán volt sikeres eddig is.

Mint a szakértő hangsúlyozta, a rendkívül nehézkes frontális előrenyomulás Oroszország számára kényszerpálya, hiszen az eredeti terv az volt, hogy az ukrán védvonalat a harkivi régióban áttörve sikerül harapófogóba szorítani és felszámolni az ellenállást.

Bendarzsevszkij Anton arra számít, hogy Bahmut bevételét ugyanúgy óriási sikerként fogják tálalni az oroszok, mint amikor a néhány kilométerre fekvő Szoledar nyári bevételét tavaly nyáron. Akkor – emlékeztetett – a propaganda azt harsogta, hogy, hogy Bahmut bevételéhez néhány nap kell és utána Ukrajna kapitulál. Ehhez képest Bahmut bevételéhez nyolc hónap kellett.