Bal-jobb? Ugyan már!

Bal-jobb? Ugyan már!

Orbán Viktor és Pintér Sándor a parlament ülésén 2024. február 26-án. Mögöttük fideszes és KDNP-s képviselők (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Sokat tűnődtem azon, nekifogjak-e egyáltalán ennek az írásnak. A végső lökést egy hozzászólás-áradat adta meg, amit a legnépszerűbb közösségi oldalon böngésztem végig. Bevallom, komoly erőfeszítésembe tellett, hogy a végére érjek, és ismét elképedtem azon a gyűlöletáradaton, amit az emberek produkálni képesek. Ha valaki még nem szembesült ilyesmivel, nem nagyon tudja elképzelni ennek a morális mélységét. Elképesztő feszültség halmozódott föl az emberek többségében, és sokan mások ócsárlásával, földbe döngölésével, minősíthetetlen szidalmazásával akarják ezt levezetni, aminek eredményeképp a meglévő feszültség tovább fokozódik. Hogy ennek mi lesz a vége, sejthetjük. Igazából ezen morfondírozva jutottam arra a konklúzióra, hogy régóta – talán már évtizedek óta – teljes tévedésben vagyunk. Hogy ez minek a következménye, nehéz lenne megtippelni, a kérdés összetett, de a döntő ez ügyben a ránk zúdított, primitív és erőszakos kampány a kormány szócsöveiként működő médiumokból.

Ők igyekeznek elültetni bennünk – és mondjuk ki, nem kevés sikerrel –, hogy hazánkban az egyetlen igaz csoportosulás, az egyetlen érvényes, számba vehető oldal nem is lehet más, mint az úgynevezett Jobboldalnak kikiáltott tömörülés. És az égvilágon mindenki, aki dicső pártunkra és kormányunkra csúnyán mer nézni, az mehet a pöcegödörbe, a gyűlölt, minden rossznak okozójaként kikiáltott Baloldalra, ahol az emberiség söpredéke gyülekezik. (Mindez eufemizmus a részemről, aki olvassa a sajtójukat, tudja, miről beszélek.)

Igen, nem véletlenül írtam nagybetűvel a Jobb- és Baloldalt, mert ez már ilyen szinten zajlik. És azt is hozzá kell még tennem, hogy akaratlanul is annyira belénk rögzültek ezek a kategóriák, hogy a totális zűrzavarban már meg sem kísérlünk a dolgok mögé nézni; mert ha ezt megtennénk, máris láthatnánk, hogy milyen abszurd ez az uszítás, mennyire nincs az égvilágon semmi értelme és alapja. Ennek eklatáns példája volt nemrég a Robert Fico elleni merénylet kapcsán beindult kormányzati kommunikáció, ami a merénylőt egy laza mozdulattal, egy látványos nyelvi-fordítási baki nyomán gond nélkül besorolta a Baloldalhoz. A saját logikája alapján történt mindez, mivel a szlovák miniszterelnök most épp a már-már láthatatlan méretűvé zsugorodott baráti körbe sorolandó. Hogy mi a valóság? Nos ez, úgy tűnik, senkit sem érdekel.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!