Már tíz gyanúsítottja van az ügyészségnek az óbudai nyomozásban

Már tíz gyanúsítottja van az ügyészségnek az óbudai nyomozásban

(Fotó: Gerd Altmann/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már tíz gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán. Mint írták, a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsítottak meg öt újabb személyt, akik közül ketten őrizetben vannak. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat délután tudatta: a főügyészség közleményéből értesültek arról, hogy egy III. kerületi alpolgármestert és egy cégvezetőt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg és vettek őrizetbe egy folyamatban lévő nyomozás során.

Az önkormányzat azt írta, a gyanúsítás tartalmára vonatkozóan az ügyészségi közleményben közreadottaknál több információval nem rendelkezik. Kitértek arra, hogy kedden, amikor az ügyészség kutatást és szkennelt iratok lefoglalását végezte el az önkormányzat épületében, az eljárás során mindenben együttműködtek az ügyészekkel, minden kért dokumentumot a rendelkezésükre bocsátottak. Megerősítették: „az önkormányzat ügykörébe tartozó szerződések mindegyike jogszabálynak megfelelő és valós teljesítésen alapul, és ez kizárja a fiktivitást”. Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésükre állnak, és nyilvánosságra fogják hozni azokat – tették hozzá.

A nyomozó főügyészség kedden összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre, amelynek keretében számos helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében – végzett kutatást és lefoglalást, valamint hallgatott ki több személyt gyanúsítottként. A kedden kihallgatott gyanúsítottak között van az egyik III. kerületi alpolgármester, valamint egy önkormányzati cég vezetője, akik jelenleg őrizetben vannak, letartóztatásuk elrendelésére az ügyészség indítványt tesz.

Az ügyészség közleménye szerint a megalapozott gyanú szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.  

A nyomozó ügyészség a most kihallgatott öt személlyel vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte, amelyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el.

Az ügyészség közleménye nem nevezeti meg, de az említett alpolgármester az MSZP-s Czeglédy Gergő a Magyar Nemzet keddi információja szerint. Az önkormányzat hivatalosan annyit közölt kedden, hogy öt hivatalos személy szállt ki hozzájuk és iratok szkennelését kérték. A hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, a kért dokumentumokat hiánytalanul átadták – közölték, hozzátéve, hogy a nyomozás ugyanabban az ügyben zajlik, amely kapcsán márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól.

A Központi Nyomozó Főügyészség elsőként márciusban kommunikált az ügyről, akkor azt írták, hogy a gyanú szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer- Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett összegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A DK-s Kiss László óbudai polgármester akkor úgy reagált: az önkormányzat együttműködött a hatóságokkal, az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerükben dolgozó munkatársukat nem érint. Pár napra rá pedig az önkormányzat minden egyes olyan dokumentumot és iratot nyilvánosságra hozott, amit a KNYF bekért tőlük.

Címkék: ügyészség, Óbuda