Hullámzó Balaton: Magas árak mellett ingadozó a minőség a magyar tengernél

Hullámzó Balaton: Magas árak mellett ingadozó a minőség a magyar tengernél

Balatonaliga az elszalasztott lehetőségek jelképe (Fotó: Magyar Hang/R. Kiss Kornélia)

Soha nem jártam korábban Balatonmáriafürdőn, nem is gondoltam volna, hogy a Balatonnak ez a „sarka” ennyire forgalmas. A vendéglátóhelyeken július utolsó szombat estéjén késő éjjelig tart a buli, este is nyüzsög a strand, a büfékben is sokan megfordulnak, az éttermekben viszont nincs tülekedés. Gyakori látvány a német turista és a német nyelvű cégér. Egy éttermi főétel 4-6 ezer forint, ami egyébként átlagos balatoni ár. A strandbüfé kínálata kedvezőbb, kettessel-hármassal kezdődő árakkal, ez sem szokatlan. Kis túlzással az étlapját is összecserélhetné egymással a legtöbb étterem, ritkák a meglepetések. Az viszont tény, hogy a csalamádéval teletömött „retró” hamburger a múlté, a büfék kínálata is igényesebb, mint egy-két évtizede.

Az egyik helyen meglátom a dödöllét, megörülök neki. Zalai és vasi étel, évek óta nem futottam össze vele máshol (bár Somogy, ahol járunk, nincs messze előbbitől). A büféablak előtt sor áll, a terasz egyik felén tele vannak az asztalok, a másik felén üresek. Rendelek, kérek kovászos uborkát is – ez így háromezer forint –, aztán leülök az üres asztalok egyikéhez. De máris érkezik a pincér:
– Ez az éttermi rész, ha a büférészben rendelt, ide sajnos nem ülhet – világosít fel. Őszintén szólva nem tűnt fel a különbség.
– De ez ugyanaz a vendéglátóhely, nem?
– Igen.
– A menü is ugyanaz?
– Hát, kis változtatásokkal, de nagyon hasonló az étlap.
– Akkor mi a különbség?

A pincér némi gondolkodás után azt feleli, hogy az éttermi részben szervizdíjat is felszámolnak. És nyilván adnak nem papírból készült tányért, valamint kijönnek felvenni a rendelést. Meglepődöm kicsit az üzleti modellen, pedig cseppben a tenger: két és fél napig tesztelem a Balatont, és gyakran találkozom azzal, hogy a szolgáltatások minősége lényegében nem különbözik, az ár viszont nagyon is. De előfordul fordítva is: az ár ugyanaz, a minőség egyenetlen.

• Mit kaptunk ugyanazon az áron a különböző településeken?
• Mi az, amiért bajorországi árakat fizetünk?
• Hogy vizsgázott a MÁV?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: turizmus, Balaton