Boriszov halálos ölelése és a harvardi fiúk

Boriszov halálos ölelése és a harvardi fiúk

Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezetője leadja szavazatát az előrehozott parlamenti és az európai parlamenti választásokon Szófiában 2024. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Végzetesnek bizonyult a Folytatjuk a Változást – Demokratikus Bulgária (PP–DB) pártszövetség számára a 2023-as választások után Bojko Boriszov pártjával kötött koalíció. A vasárnapi választásokon a reformer pártokból álló szövetség 24 mandátummal kevesebbet szerzett az eddiginél, ráadásul a harmadik helyre szorult vissza, így nem sok esélye maradt, hogy egyhamar kormányközelbe kerüljön. Szerény vigasz, hogy mindeközben az első helyen végző Polgárok az Európai Bulgáriáért (GERB) sem muzsikált különösebben jól, Boriszovék egy mandátumot veszítettek. Az elemzők által jósolt jobboldali áttörés így elmaradt, ezért az elkövetkező időszakban is folytatódhat a politikai bizonytalanság a balkáni országban.

A bolgároknak persze ez a helyzet aligha jelent meglepetést, hiszen az országukat már a 2020-as korrupcióellenes tüntetések óta belpolitikai válság sújtja. Jó három évvel ezelőtt a GERB-hez köthető korrupciós ügyek heves tüntetéseket váltottak ki, ami végül oda vezetett, hogy a 2021. áprilisi választáson rengeteg mandátumot veszített Orbán Viktor bolgár szövetségese. Az ellenzék széttöredezettsége miatt azonban lehetetlenné vált egy olyan kormány megalakítása, amely biztos parlamenti támogatást tudhatott volna maga mögött. Így aztán választások sora következett, aminek a vége az lett, hogy a 2023. áprilisi parlamenti választásokon győztes GERB (választási szövetségben a Rumen Hrisztov-féle Demokratikus Erők Uniójával) koalícióra lépett a PP–DB-vel.

• Miért nem jöhetett el a kompromisszumok korszaka Bulgáriában?
• Mely pártokból alakulhat meg az új kormány?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 20-ig kapható 2024/24. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!