Bonyolódik a sakkjátszma Afrikában

Bonyolódik a sakkjátszma Afrikában

Puccsövezet – így nevezik újabban a geopolitikai szakértők azt a régiót Afrikában, amely mostanra összefüggő láncként keresztezi a fekete kontinenst. Miközben a puccsisták a nigeri államcsíny után szövetségbe tömörülnének, már szervezkednek ellenük azok az országok, amelyek attól tartanak, felbátorodhatnak náluk is a hatalom átvételére ácsingózó erők. Ám a Száhel-övezetben most már külső játékosok is megjelentek.

 

NIGER
A július 26-án lezajlott nigeri puccs nem az első volt az ország történetében. Valójában az 1960-ban függetlenné vált Nigerben már nyolc esetben próbálták erőszakkal átvenni a hatalmat bizonyos – elsősorban katonai – csoportok, többször sikeresen. Azonban a mostani államcsíny azért tér el gyökeresen az eddigiektől, mert ezúttal az egész régió háborúba süllyedhet, amennyiben nem fújnak visszavonulót a szemben álló felek. Miután a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (Ecowas) bejelentette, hogy kész intervenciót kezdeni a nigeri demokratikus rend helyreállítása érdekében, a helyi junta elrendelte a hadsereg harckészültségbe helyezését.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 18-án megjelent, 2023/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!