A „halál kufárját” az olimpiai bajnokért?

A „halál kufárját” az olimpiai bajnokért?

Brittney Grinert kísérik Moszkvában 2022. augusztus 2-án (Fotó: Reuters/Natalia Kolesnikova)

A háború sem kényszerítette tárgyalásra Washingtont és Moszkvát, Antony Blinken külügyminiszter még közös fotón sem kívánt szerepelni orosz kollégájával, egy fogolycsere ügyében azonban mégis felhívta Szergej Lavrovot. De miért olyan fontos az amerikai vezetésnek a kábítószer birtoklása miatt Moszkvában elítélt kosaras olimpiai bajnok kiszabadítása, hogy még a „halál kufárának” nevezett, amerikai börtönben a büntetését töltő hírhedt fegyverkereskedőt, Viktor Butot is odaadnák érte?

Körbefutotta a nemzetközi sajtót Brittney Griner moszkvai letartóztatása, majd elítélése. Nem véletlenül, mert a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben egy ilyen ügy a legkülönbözőbb találgatásokra ad lehetőséget. Vannak, akik szerint nincs itt semmi látnivaló, a sportoló bűnös, míg mások úgy látják, csupán rossz időben hibázott, és valójában az orosz–amerikai kapcsolatok megromlása miatt kreáltak e bocsánatos bűnből kirakatpert. No meg a kétszeres olimpiai bajnok Griner mégiscsak az egyik legsikeresebb amerikai női kosárlabdázó. De ha ez nem lenne elég a címlapokra kerüléshez, akkor a dolog paradoxonaként elő lehet hozni, hogy a kosaras sokszor keményen bírálta hazáját, ezen attitűdje közrejátszhatott az Oroszországba igazolásakor is. És hát Griner leszbikus, és az LMBTQ, valamint a BLM kérdésében többször beszólogatott Amerikának, ezért sokan nem is nagyon szeretik otthon. Aztán mégis Oroszországban kerül börtönbe, és az Egyesült Államok kormánya mozgat meg minden követ az érdekében.

• Kik az esetleges fogolycsere szereplői?
• Miért hozták nyilvánosságra az amerikaiak a tárgyalást?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 12-én megjelent, 2022/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!