Cérnavékony védvonal

Cérnavékony védvonal

Magyar katonák lovasszánnal 1942 végén a Szovjetunióban (Forrás: Fortepan/Gádoros Lajos)

A szovjet erők 80 évvel ezelőtt, 1943 januárjában törték át a második hadsereg vonalait a Donnál. A tragédia feltárásában a kérdés két legjelentősebb hazai szakértőjének, Szabó Péter hadtörténésznek és Szakály Sándor történésznek, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának segítségére támaszkodtunk.

Az 1942 tavaszán a keleti frontra vitt magyar haderővel és a Don menti harcokkal kapcsolatos, az államszocializmus idején eredményesen sulykolt hamis toposzok máig erősen jelen vannak a hazai közgondolkodásban. Ezek közül a legismertebb talán, hogy a második magyar hadsereget silány felszereléssel, hiányos fegyverzettel meghalni küldték a keleti frontra. Mindebből következik a másik állítás, amely szerint igyekeztek minél több baloldalit és zsidóként megbélyegzett hadkötelest behívni. Ahogy gyakran ismételt tévedés, hogy a katonák az 1943. januári nagy szovjet támadás hatására pánikszerűen hátrafelé menekültek.

• Mi a valóság a felszereléssel?
• És hogyan történt a hadba küldés?
• Mikor és hogyan zajlott a visszavonulás?

A teljes cikket a Magyar Hang január 6-án megjelent 2023/1 számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!