Dragomán György: Ahol a vezér eldönti, ott lesz háború

Dragomán György: Ahol a vezér eldönti, ott lesz háború

Dragomán György (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az állam legfontosabb feladata, hogy jó egészségügyet és jó oktatást hozzon létre. Ha ezt nem képes megtenni, akkor az az állam semmire sem való. Olvasó és gondolkodó embereknek kellene kikerülniük az oktatási rendszerből, de erre semmi esély, ha a kormány még azt is megszabja a tanároknak, hogy melyik könyvből taníthatnak – mondta a Magyar Hangnak Dragomán György. Az író szerint gyakorolnunk kell a szabadságot, és önmérsékletet kell tanúsítanunk, hiszen a kevésben is megtalálhatjuk a szépséget. Dragomán Györggyel az Adjuk meg a módját! című új irodalmi szakácskönyve kapcsán beszélgettünk.

– Nehéz időben felértékelődik az ételkészítés. Én gyerekkoromból hoztam magammal a főzés szeretetét. Marosvásárhelyen a nyolcvanas években gyakran előfordult, hogy krumplin kívül nem jutottunk más alapanyaghoz, abból kellett kihozni a legtöbbet. Ilyenkor mindig úgy ettük, mintha valami sokkal finomabbat fogyasztanánk, megtanultuk átélni a kevésnek is az örömét – mondta az író, aki szerint a bőséget is meg kell tanulnunk kezelni: Régóta tudjuk, hogy nem áll minden korlátlanul a rendelkezésünkre. Az ökológiai gondolkodás megjelenésével nyilvánvalóvá vált, hogy magunkat csapjuk be, ha azt hisszük, hogy a végtelenségig fogyaszthatunk.

– Nem lenne muszáj ragaszkodnunk a hierarchiához, lehet nemet is mondani a parancsra, de a törzsi ösztönök a mai napig meghatározók – fogalmazott az író. – Mióta ember él a földön, létezik hatalmi rendszer. Ma már ugyanakkor minél civilizáltabb egy társadalom, annál jobban próbálja korlátozni a hatalmat. Akkor kezdődnek a bajok, amikor ez a korlátozás megszűnik. Ha megnézzük, miért és hogyan törnek ki a háborúk, általában egyetlen ember akaratához jutunk. Ahol a vezér eldönti, ott lesz háború, ahol konszenzussal határoznak a kérdésben, ott elkerülhető a pusztítás. Az oktatás helyzetének javításáért indított demonstráció-sorozat kapcsán Dragomán György elmondta, „borzasztó üzenete van a tanárok kirúgásának”. 

• Miért jó a zuhany alatt narancsot enni, és hogy lesz a savanyú uborkából csokoládé?
• Előre megjósolta az ukrajnai háborút?
• Hogyan lehet megtanulni a szabadságot és az ellenállást?
• Mit tapasztalt Nyugaton: valóban haldoklik Európa?
• A magyar társadalom többsége Putyin után vágyakozik?

A teljes cikket a Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!