Egyre többen szedik a mérges gombákat

Egyre többen szedik a mérges gombákat

Varázsgomba-tenyészet, házhoz szállítással (Fotó: Wholecelium.com)

Az utóbbi időszakban nagyon divatba jött Magyarországon a gombászás, a gombaszakértői tanfolyamokon folyamatos a telt ház. Mi állhat ennek hátterében? Nyilván a nagy többség a természet szeretete, és a gyűjtött gombák ételként való elfogyasztása miatt jár gombát szedni az erdőbe. Van azonban egy kisebbség, aki csak meghatározott gombafajokat (ráadásul hivatalosan mérges gombának minősülő fajokat) keres, mégpedig azok tudatmódosító hatásaiért. Bár ez illegális, a lebukás esélye szinte nulla.

Az elmúlt öt évben egyre gyakrabban látom az erdőben, hogy a légyölő galócákat valakik leszedték, és eltávolították a termőhelyről – mutat rá Pál-Fám Ferenc, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának docense arra, hogy egyes gombászni járó emberek a fősodortól eltérő gombafajok után kutatnak túrázás közben, és azokat nemcsak fényképezik, hanem fel is használják. A piros pettyes kalapú légyölő galóca talán a legismertebb gomba, szinte mindenki azt rajzolja le, ha gombára gondol. Az is köztudott róla, hogy mérgező, bár nem annyira, mint a gyilkos galóca – a légyölő galóca nem tartalmaz májkárosító toxinokat, így a halálos mérgezés nagyon ritka (de a mérgezés tünetei ettől függetlenül nagyon súlyosak, kifejezetten kétségbeejtők).

Miért is szed valaki ilyen gombát, és miért fogyasztja feltételezhetően el? Vélhetően azért, mert a légyölő galóca fő méreganyaga, a muszkarin mellett több más toxint is tartalmaz, közöttük iboténsavat. Ez is idegméreg, bár helyesebb lenne inkább hallucinogén hatásúnak nevezni. A szervezetben a lebontás során muszcimollá alakul, amely az egyik idegi ingerületátvivő anyaghoz (neurotranszmitterhez), a gamma-aminovajsavhoz hasonlít szerkezetében. Így képes az idegsejtek receptoraihoz kötődni, és az idegrendszer működését – és ezáltal a tudatot – módosítani. A fogyasztó az LSD hatásához hasonló hallucinációs epizódot, tripet (utazást) él át. Ez azonban illegális kábítószer-használatnak minősül.

Erről is olvashat a teljes cikkben:
– Mennyi hazai gombafajban van hallucinogén anyag?
– Mekkora a lebukás veszélye?
– Lassan több lesz a gombász, mint a gomba

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!