„Elegünk lett abból, hogy nem történik semmi”

„Elegünk lett abból, hogy nem történik semmi”

Diákok az október 5-i tüntetésen (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Már jó ideje tartanak a pedagógusok alacsony bére és magas munkaterhei miatti tiltakozások, és ezekben egyre aktívabb szerepet vállalnak a diákok is. De vajon mi vesz rá egy tizenévest arra, hogy szervezkedjen és tiltakozzon? Három érintetettet kérdeztünk.

– Elegünk lett abból, hogy nem történik semmi, ezért szerveztünk egy hídfoglalást – meséli a 18 éves Bellai Zorka, aki egy fővárosi intézmény tanulója, és tagja a Grund nevű diákszervezetnek, amely október 5-én elfoglalta a Margit hidat. – Amíg a pedagógusbéreket nem rendezik, amíg a tanárok nem dönthetik el szabadon, mit és hogyan oktassanak, addig nem tudnak minket olyan odaadással tanítani. A pedagógusok problémái minket is éppen annyira érintenek, mint őket – mondta.

– Mindenkinek az az érdeke, hogy az oktatás jól működjön – ezt már a 16 éves Janka mondta, aki szintén egy budapesti intézményben tanul. Tapasztalataira is alapozva úgy látja, a mostani rendszerben sok tanár kiég, nem hallgatja meg a tanulókat, nem együttérzőek – ezen változtatni kell. Pár hónapja már ő is az ADOM Diákmozgalom tagja, amelyhez azért csatlakozott, mert ott lehetősége nyílik arra, hogy ő is megnyilvánulhasson a számára fontos kérdésekben.

• Megosztja-e a diákságot, hogy egy részük ennyire aktívan kiáll a pedagógusok mellett?
• Éri-e retorzió a tiltakozó tanulókat?
• Meddig lehet folytatni a tüntetéseket?

A teljes cikket a Magyar Hang október 14-én megjelent, 2022/42. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!