Újabb, a 80-90 évvel ezelőtti Budát idéző villát bontanak le

Újabb, a 80-90 évvel ezelőtti Budát idéző villát bontanak le

A XII. kerületi Jagelló úti villa (Fotó: Pethő Tibor/Magyar Hang)

A XII. kerület egyik közismert épülete napokon belül eltűnhet a Jagelló útról. Helyére mint rendesen a szokásos jellegtelen, modern bérház épül. Miért semmisülhet meg minden következmény nélkül egy utcaképet meghatározó villa? Milyen felelőssége van a tulajdonosnak, az önkormányzatnak, az építészeknek?

Ismét lebontanak Budán egy régi házat. Nem világörökségi területen, de végképp teljesen jellegtelenné formálva az amúgy is lélektelen utcaképet. Ráadásul még csak nem is műemlék épület válik a buldózerek és bontócsákányok áldozatává a Jagelló út 34.-ben. Igaz, a kedves villát az illetékes XII. kerület eredetileg helyi védelem alá kívánta helyezni, ez azonban valamiért elmaradt.

Hogy miért érdekes mégis az 1930-as években épített családi ház pusztulásba hajló története túl a helyiek tiltakozásán, amit az illetékesek ezúttal is a szokásos módon vesznek semmibe? Aki gyalog, busszal vagy autóval végigmegy a BAH-csomópontot az Apor Vilmos térrel összekötő Jagelló úton, vagy csupán hátát a biopiac faépületének vetve megáll egy pillanatra, az rögtön megkapja a feleletet. A timpanonos, erkélyes zsalugáteres villa, kertjében gyümölcsfákkal társait lekörözve messze az utca legkarakteresebb, legmeghatározóbb épülete. A 80-90 évvel ezelőtti Budát idéző sziget, zárvány. Ezért pótolhatatlan.

• Milyen múltja van a háznak?
• Van-e társadalmi felelőssége a tulajdonosnak saját, az utcaképet meghatározó háza esetében?
• Mi az önkormányzat erkölcsi felelőssége?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!