Újratervezés a vasárnapi lidércjárás után

Újratervezés a vasárnapi lidércjárás után

Magyar Péter az önkormányzati és európai parlamenti választások eredményváróján (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Önkormányzati választás ide, EP-választás oda, váratlan relevanciapontot talált Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök a Fidesz eredményvárón tartott vasárnap éjszakai beszédében: az olimpiai álomromboló, „bűnben fogant” Momentum lett a viszonyítási alapja. Azon kárörvendett, hogy a 2019-ben két EP-mandátummal feltűnt párt ezúttal messze a kijutási/bejutási küszöb alatt maradt. Orbán uniós helyett belpolitikai dimenzióban értelmezte az eredményeket (vö.: Deutsch Tamásnak el kell foglalnia Brüsszelt); elmaradtak az emlékezetbe égő szóvirágok (vö.: „Ez a győzelem a Holdról is látszik!”), pedig a Fidesz kényelmes többséggel megnyerte az EP-választást: a mandátumok több mint felét megszerezte.

Győzelme azonban viszonylagos: mert bár az EP-választás a Fidesz terepe, a szűk 45 százalék 2004 óta a leggyengébb teljesítmény. Az önkormányzati választáson arányaiban hasonló eredményt ért el, mint öt éve: ugyanakkor a párt budapesti súlya a lista alapján nőtt, még ha Szentkirályi Alexandra visszahúzásával a Karácsony Gergely kiiktatására kitalált mesterterv nem is jött be. A kistelepüléseken viszont a Fideszre adott szavazatok szállították az EP-győzelmet a kormánypártnak. A választás következménye, hogy a Magyar Péter-féle Tisza Párt áttörte a Fidesz és az ellenzék gátját, szétszakította a megcsontosodott pártstruktúrát. Karácsony Gergely a felszínen maradt, az átrajzolt tér pedig a Fideszt is új kihívás elé állítja.

Fidesz: becipelték a labdát

Orbán Viktor saját bevallása szerint a rutin előny a kormányzati munkában. Erre a mozgósítás furkósbotjának tekinthető Békemenet elnevezésű rendezvényen hívta fel hívei figyelmét. A Fidesz a kegyelmi botrány és Magyar Péter feltűnése utáni nehéz tavaszi hetek után képes volt magát megrázni, a kampányt a főnöki intelem dacára rutinból – Orbán futballos metaforáját kölcsönözve – erőből oldotta meg a gólhelyzetet. Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző szerint az eredmény alapján a Fidesz jól teljesített ahhoz képest, amilyen a kormányzati teljesítménye. A propagandája működött, eszközparkja működött, a félelemre építő kampánnyal ezúttal is be lehetett húzni a választást. Ám úgy véli, fennáll a veszélye annak, hogy az eredményből kiindulva a Fidesz azt a következtetést vonja le, a propagandának nincs határa.

 

• Miért vár nagy kihívás a Tisza Pártra?
• Milyen változásokra lehet szükség a Demokratikus Koalíciónál?
• Milyen hibákat vétett a Momentum?
• Miért van nehéz helyzetben a Jobbik?
• Merre vihet a Kutyapárt útja?