„Ez a modern oktatás halálát jelenti”

„Ez a modern oktatás halálát jelenti”

Nyolcadik osztályos diákok beszélgetnek osztályfõnöki órán a jelenléti oktatás elsõ napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében Nyíregyházán 2021. május 10-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az esélyegyenlőtlenség nagyon súlyos probléma a magyar oktatásban, és a központosítás nem javít, hanem ront a helyzeten – mondja Nahalka István oktatáskutató, egyetemi docens. Szerinte az oktatás jelenleg középosztálybeli gyermekekre van szabva, pedig azt az egyes gyermekek adottságaihoz kellene igazítani – a hátrányos helyzetű gyermekek esetében is.

Felhívást tett közzé a budapesti Madách Imre Gimnázium, melyben arról írnak, olyan diákokat segítenének a felkészülésben, akiknek képességeik alapján gimnáziumban lenne a helyük, de szociális helyzetük ezt nem teszi lehetővé. A Facebookon közzétett bejegyzésben azt írják, érzik a társadalmi felelősséget, ezért olyan, a fővárosnál kevesebb lehetőséggel rendelkező térségekben élő 7-8. osztályos tanulókat segítenének, akiknek a hátrányos helyzetük akadályozza a fejlődésüket. A Madách tanárai és diákjai személyesen vagy online formájában segítenék a felkészülést, hogy a diákok bejussanak egy gimnáziumba. A Magyar Hang kereste az iskola igazgatóját, de nem reagált a megkeresésre. 

Nahalka István oktatáskutató elmondta: megérti és méltányolja a Madách Imre Gimnázium kezdeményezését, és elmondása szerint drukkol is a kezdeményezőknek, de szerinte egy ilyen kezdeményezés bizonyos értelemben „érthető pótcselekvés”: annak a felismerése, hogy valamit tenni kell az esélyegyenlőtlenség ellen. A szemléletváltásra ugyanakkor nem délután három után, hanem délelőtt, az iskolában is szükség lenne.

• Hogyan próbálja a kormány megállítani az esélyegyenlőség növekedését?
• Mi a pedagógia dolga az oktatáskutató szerint?
• Miért érzi úgy a kutató, hogy nemcsak a politika, hanem a szakma is fordítva ül lovon? 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!