Mészáros, hol van a villany?

Mészáros, hol van a villany?

Újpesti szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Újpest FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2023. május 1-jén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Fradi-csürhe az új Békemenet. Ti vagytok a Nerencváros – üzenték óriásmolinókon az újpesti drukkerek a Ferencváros szurkolóinak a két csapat május 1-jei meccsén. A váratlanul éles kritika túlmutat a rivális táborok közötti hagyományos gyűlölködésen, és a magyar labdarúgás nemzeti színű felszíne alatt feszülő ellentmondásokra irányíthatja a figyelmünket.

Nem előzmények nélküli az újpestiek kormányellenes állásfoglalása. Miközben Orbán Viktor miniszterelnök örömére sorra nőttek ki a stadionok a földből, a lelátókon nem csak a hála hangját hallani, a drukkerek gyakran fordulnak a kormány ellen, legtöbbször a Guantanamera dallamára.

Legendát nem lehet venni – alighanem ez a legpontosabb összefoglalása a szurkolók NER-ellenes kritikájának. A kispesti Budapest Honvéd fanatikusai – és nyomukban más klubok táborai – hirdetik előszeretettel ezt a tételt, különösen a felcsúti Puskás Akadémia elleni mérkőzések idején. Az okok egyértelműek: a miniszterelnök falujának közpénzből az első osztályra (és a nemzetközi kupákra) alkalmassá pumpált csapata a drukkerek szerint jogtalanul sajátítja ki az itthon kizárólag a Honvédban játszó Puskás Ferenc nevét. Tény, hogy a legismertebb magyar focistának annyi köze van Felcsúthoz, mint a kormánynak a tisztességes sportfinanszírozáshoz, a kispesti ultrák mégis tévednek, a NER ugyanis nap mint nap bizonyítja, hogy legendát igenis lehet venni. E logika mentén bitorolja el a labdarúgást a hatalom.

• Vajon a bő tíz év alatt a fociba öntött százmilliárdok jól hasznosultak-e?
• Hogy viszonyulnak a szurkolók a NER-esített focihoz?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!