Fociünnep és a guruló dollárok: az Eb és a pénz

Fociünnep és a guruló dollárok: az Eb és a pénz

Angol és spanyol szurkolók a németországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének Spanyolország-Anglia mérkőzését nézik a Berlin belvárosában kialakított szurkolói zónában 2024. július 14-én (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Vasárnap este a berlini Olimpiai Stadionban a Spanyolország–Anglia-döntővel véget ért a 2024-es Európa-bajnokság, ahol a legdrágább kerettel (a játékosok összértéke 1,52 milliárd euró) rendelkező szigetországiak zsinórban a második Eb-döntőjüket veszítették el. A játékosok értékét tekintve csupán negyedik legerősebb kerettel rendelkező spanyolok (970 millió euró) nyertek, némi kárpótlást nyújtva az egy hónapos torna gyenge színvonalú mérkőzéseiért. A kontinensbajnokságon ugyanis több válogatott a vártnál jóval gyengébben teljesített, és az ibériaiak játszották a leglátványosabb focit.

Az angol szurkolók szomorúságát ellensúlyozza a szigetországbeli kocsmárosok öröme: a drukkerek az elmúlt négy hétben 3,1 milliárd fonttal (1 442 milliárd forint) járultak hozzá az ország GDP-jéhez az Eb-láznak köszönhetően. Csak a döntő napján a becslések szerint 405 millió fontot költöttek el a kocsmákban és a szupermarketekben – utóbbiban értelemszerűen a meccs előtti sör- és rágcsálnivaló bevásárlásával. A pubokban 17 millió ember nézte a meccset Angliában, és 10 millió korsóval több sört fogyasztottak, mint egy átlagos nyári vasárnap este. A magyar válogatott hivatalos mezét 32 990 forintért árulja az MLSZ webshopja, de ennek az árnak a harmadáért is be lehet szerezni kínai hamisítványt. Másutt nagy sportszermárka hekkelte meg a rendszert: a német válogatott hivatalos szállítója az Adidas, a csapat mezét 110 euróért árulták a boltokban, ám a rivális Puma összefogott a Check24 árösszehasonlító oldallal, és aki az utóbbin regisztrált, ingyen kapott a nem hivatalos mezből. Ötmillió német döntött a spórolás mellett, és ezzel ez lett a legnépszerűbb trikó a német futball történelmében. A fenti példák is jól mutatják: a futball mindenekelőtt üzlet.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 25-ig kapható 2024/29. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: foci, üzlet, foci-Eb