Garázdaság

Garázdaság

Az épülő Néprajzi Múzeum 2021. december 1-jén. Rideg valóság (Forrás: Liget Budapest)

Elfogatóparancs a garázdaság bűncselekményével vádolt P. Sándor pesti lakos ellen. Nevezett társaival 1848. március 15-én erőszakos fellépésével a tanítás rendjét több felsőoktatási intézményben megzavarta, a garázda viselkedésre biztatott diákokkal – előre be nem jelentett – tüntetés ürügyén a város fő útvonalain a forgalom rendjét tettleg akadályozta. Egy nyomda dolgozóit jogszabályba ütköző munkavégzésre kényszerítették; behatoltak a Helytartótanács üléstermébe, ott fenyegető fellépésükkel a jelenlevőkre nyomást gyakoroltak; ezt követőleg egy törvényes büntetését töltő elítéltet börtönéből kihoztak. Mivel a gyanúsított a bíróság idézésének irodalmi és közéleti tevékenységére, katonai szolgálatára, hősi halálára, stb. hivatkozva nem tett eleget, letartóztatását ezennel elrendelem.

Azért a XIX. században ilyesmi nem fordult elő. 2022 áprilisában ellenben a bíróságon megjelenő, az eljáró hatósággal együttműködő Komáromy Gergely környezetvédőt a bíró előzetes ígérete dacára letartóztatta, és ő azóta is a gyűjtőfogházban várja a június 9-ére kitűzött tárgyalást. A 2017-es fellépésük miatt 2021-ben megvádolt Ligetvédők ügyében hoznak most majd ítéletet.

A teljes cikket a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!