Gosztolán jártunk, ahol a legmagasabb az egy főre jutó nettó átlagkereset

Gosztolán jártunk, ahol a legmagasabb az egy főre jutó nettó átlagkereset

Gosztola takaros Fő utcája (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Egy 36 lelket számláló faluban, a Zala megyei Gosztolán a legmagasabb a nettó magyarországi átlagkereset, 689 ezer forint. Ha a népszerű meghatározást használjuk: per fő. Nyilván kolbászból van ott a kerítés. De milyenből? Ezen rágódunk.

Szendvicset mindenképpen készítek, házi, magunk sütötte őskovászos, tönkölylisztes kenyérből, de tegyek-e bele kolbászt? Rossz ötlet, hiszen a Zala megyei Gosztolába megyek, ahol nyilván – erre nincsen rendes szinonima – kolbászból van a kerítés. Török majd a kenyérhez egy-egy kandelábert az utcán, a helyi gazdák meg mézzel kínálnak, ha vízre szomjazom.

Itt mindig süt a nap

A GKI azt írta, hogy „A NAV adatai szerint 2022-ben bruttó 418 ezer forint volt az átlagos havi kereset, ami nettó havi 285 ezer forintot jelentett. (…) A legmagasabb érték Gosztolán volt, ahol átlagosan 689 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló, amihez egyedül Tornakápolna állt közel 667 ezer forintos értékkel”. Budapest meg az agglomeráció sehol nem volt ebben az összevetésben.

Gosztola kicsinyke település, keskenyke út visz oda. Jobb minőségű, mint az ország utcáinak köve. Zöme. Az időjárás is elfogult: a főváros környékén esik az eső, itt meg süt a nap. Térerő alig van, a rádió csak az állami Kossuthot, meg a kormányhoz tartozó másik állomást fogja. Nincs mit tenni, ráadom a hangerőt: „Ha legközelebb látlak, Már nem figyelek rád. / Nem fordulok utánad, / Megyek csak tovább.” – énekli Kovács Kati.

• Hogy is néz ki Gosztola?
• Tényleg úgy érzik-e az ott élők, hogy ők nagyon jól élnek?
• Mit jelent az, hogy nemdohányzó egy falu?
• Mi lehet a magyarázat a GKI számaira?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/47. számában találja. Vegye meg november 30-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Gosztola