Ha sokat hiányzott a gyerek, már jegyet sem kaphat?

Ha sokat hiányzott a gyerek, már jegyet sem kaphat?

A járvány alatt megnőtt a hiányzások száma, de ha a gyerek pótolja a dolgozatokat, nem büntethetik érte (Forrás: Pixabay)

Többet hiányoztak a diákok az iskolából a koronavírus-járvány miatt ebben a tanévben is, mint a járvány előtti években – ez a tapasztalata a pedagógusoknak és a szülőknek is. Ennek nem csak az lehet a következménye, hogy a sokat mulasztó tanulók lemaradhattak a tananyaggal, hanem az is, hogy a szokásosnál többen érhetik el az igazolt hiányzások maximumát. Egy 2012-es miniszteri rendelet ezt 250 tanórában határozza meg.

Igazolatlan órából már ennél jóval kevesebb is következményekkel jár, de a járvány miatt a legtöbben elsősorban igazoltan hiányoztak, hiszen koronavírus-fertőzöttként vagy koronavírus-gyanús esetként, esetleg kontakt személyként a szokásosnál gyakrabban kellett otthon maradniuk. Igazolatlan hiányzás a járvány miatt csak akkor merülhetett fel, ha a szülők egészségesen is inkább otthon tartották gyermekeiket, hogy mérsékeljék a kockázatokat, vagy akár azért, mert az iskolában éppen annyi tanár vagy tanuló hiányzott, hogy eleve nehézkesen haladt az oktatás, így a szülők nem látták értelmét, hogy fertőzésveszélynek tegyék ki a gyermeküket. Ilyenkor az iskolaigazgató igazolhatta, hogy a tanuló alapos okkal volt távol, amennyiben erre hajlandó volt.

• Hogy rendelkeznek az iskolák a 250 órát meghaladó hiányzás következményeiről?
• Mit tartalmaz a kormányrendelet?
• Mik a megoldási lehetőségek egy ilyen helyzetben?

A teljes riportot a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!