Haverokból hoteltulajdonosok – Luxusszállodák Székelyföldön magyar közpénzből, 2. rész

Haverokból hoteltulajdonosok – Luxusszállodák Székelyföldön magyar közpénzből, 2. rész

Eklektika a természet közepén (Fotó: Erdélyi Átlátszó/Egyed UFÓ Zoltán)

12 milliárd 629 millió forint – ennyi vissza nem térítendő támogatás jutott tavaly magyar adóforintokból arra, hogy kilenc luxushotel épüljön Erdélyben. Hétszáz négy- és ötcsillagos szoba kerül a piacra egy olyan régióban, ahol a már meglévő szállodák és panziók foglaltsága elég tragikus képet mutat, ráadásul nincs szakember az üzemeltetéshez. Múlt heti számunkban a Gyergyóremetén épülő luxushotelt mutattuk be, most három másikat, két Maros megyeit és egy Kovászna megyeit.

A múlt héten Marosvásárhelyen járva, gondoltam, megszállok az egyik vadonatúj luxushotelben, ha már mi, magyar adófizetők rászántunk több mint 1,5 milliárd forintot az építésére. A 115 szobás, négycsillagos szálloda Hampton by Hilton néven fut, és elég furcsa helyen épült: egy diszkontáruház mögé, közvetlenül a sínek mellett, egy vasútállomás és egy omladozófélben lévő malom közelében. Innen gyalogosan jó fél óra a Rózsák tere és a Kultúrpalota – rejtély, hogyan fogják megtölteni pénzes turistákkal. Akkor még el volt barikádozva kordonokkal (ám lapunk megjelenésének napjára már foglalható a Bookingon, éjszakánként 75 euróért). Az Erdélyi Átlátszó-s kolléga szerencsésebb volt, bejutott az egyik szobába, és tudott készíteni fotót a vendégek elé táruló jövőbeli látványról.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!