Hiller István: A hatalom nemet mond az új világra

Hiller István: A hatalom nemet mond az új világra

Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A közoktatás helyzete miatt tiltakozó pedagógusok, szülők, diákok és a kormány között az a legfontosabb különbség, hogy a tiltakozók azt mondják: új világ van, a hatalom pedig azt, hogy ezt az új világot nem akarja – erről beszélt Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa a Magyar Hangnak adott interjújában.

A volt oktatási miniszter szakmai értelemben közoktatás-politikát nem is lát, csak hatalompolitikát. A kérdés szerinte az, hogyan fogjuk fel a közoktatást: az-e a célja, hogy egy politikai rendszert szolgáljon, vagy az, hogy amikor a gyerekekből felnőttek lesznek, hasznosítani tudják a tudást, amit fiatal korukban a társadalomtól kaptak. – A jelenlegi rendszerben az oktatásnak fontos szerepet szánnak, csak ennek a középpontjában nem a gyermek, hanem a hatalom érdeke áll. Ez pedig az, hogy egész nemzedékek nőjenek fel olyan hatások között, amelyeket ő diktál – mondta.

A politikus beszélt arról is, hogy az inflációt nézve nem hogy magas, hanem kifejezetten méltányos az a 45–50 százalékos béremelés, amit a pedagógusszervezetek követelnek.

• Lépéskényszerbe hozhatja a kormányt a pedagógusok és a diákok folyamatossá váló tiltakozása?
• Mennyibe kerülne a béremelés, és honnan vegye rá a központi költségvetés a pénzt?
• Oktatási minisztersége idején tízezernél is több pedagógust bocsátottak el a közoktatásból, ezt megbánta?

A teljes cikket a Magyar Hang november 18-án megjelent, 2022/47. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!