Hitler és az Európai Unió

Hitler és az Európai Unió

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúra érkezik a Kossuth Rádióba (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Nem alakultak valami jól a magyar fél számára az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások a felfüggesztett uniós pénzek ügyében az elmúlt félévben. Erről nemcsak egynémelyik biztosnak a magyar kormánnyal kapcsolatos kritikus hangvételű nyilatkozatából szerezhettünk tudomást, és nem is csak abból, hogy ezek az uniós támogatások még mindig nem érkeztek meg, hanem a kormánypárti médiarendszer hangvételéből is. Se szeri, se száma a kormánypárti tévéadókon, portálokon, újságokban megjelent Nyugat- és EU-ellenes híradásoknak, véleményeknek, de nevezhetjük ezeket hangulatkeltésnek is. Ebből nem marad ki a közmédia, kivált a Kossuth rádió sem.

Ahhoz képest, hogy ma már számos forrásból (hagyományos rádió- és tévéállomások, nyomtatott újságok, folyóiratok) mellett internetes honlapok és közösségi médiumok (különösen a Facebook) sokaságából tudunk szórakozni és tájékozódni, a Kossuth rádió piaci pozíciója még mindig erős. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2023. március–májusi felmérései szerint a Retró rádió és a Rádió 1 után a Kossuth rádió a leghallgatottabb adó az egész országban, kicsivel meghaladva a napi egymillió főt. Van tehát politikai jelentősége annak, hogy milyen tartalmak hangzanak el ott, különösen, hogy nincsen másik országosan fogható, kormánykritikus rádióállomás. Nem véletlen, hogy a Fidesz-kormánynak 2010-es hatalomra jutása után egyik első dolga volt a médiajog újraszabályozása és a közmédia fideszes hatalom alá vonása. Ha nem is mindig tökéletesen, ha kisebb-nagyobb döccenőkkel is, de a közmédia megfelel a NER vezetése elvárásainak, neki is szerepe van abban, hogy a Fidesz egymás után aratja választási győzelmeit. Ahogy egyik vidéki ismerősöm nemrég felhívta a figyelmemet: nehogy azt higgyem, hogy a falvakban általános szokás, hogy az emberek mezőgazdasági munka előtt vagy után a mobiltelefonjaikon kormánykritikus applikációkat töltögetnek le, vagy online bekapcsolják a Klubrádiót, inkább jellemző az idősebb nemzedékeknél, hogy megszokásból a Kossuth rádiót hallgatják vagy pedig a közmédia híradóját nézik.

• Hogyan megy át a kormányzati narratíva a Kossuth műsorain is?
• Miért nem szabad lebecsülni a Kossuth rádió hatását?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap július 7-én megjelent, 2023/27. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!