„Uszítás” és „békétlenség” – így várja Hódmezővásárhely a választást

„Uszítás” és „békétlenség” – így várja Hódmezővásárhely a választást

Hódmezővásárhely is készül az önkormányzati választásra (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ha politikáról van szó, hamar veszekedés lesz a családban – mondja egy 19 éves srác barátai gyűrűjében. Hódmezővásárhelyen járunk, ahol a közéletet évek óta Lázár János építési és közlekedési miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének vetélkedése határozza meg Márki-Zay Péter polgármesterrel. Idén négy jelöltből választhatnak a helyiek: míg a 2018 óta a várost vezető Márki-Zay újrázna, addig a Fidesz a 2019-ben ellene egyszer már kikapó Grezsa Istvánt indítja, de van jelöltje a Mi Hazánknak, továbbá egy függetlenként induló szereplő is megméretteti magát. 

Még nem tudja, hogyan szavaz, de úgy látja, az olyan bizonytalanokat, mint ő, senki sem célozza meg – mondja a Hódmezővásárhelyen megszólított fiatalember. Barátnőjének ránézésre a jelöltek közül inkább Márki-Zay szimpatikus, a független Kovács Pál nem. – Még a haja is ferde. Inkább be is mentem a boltba, amikor megláttam, hogy erre kampányol – jegyezte meg.

Lázár szemben a városával

A fiatalokkal ellentétben a többi járókelő nem szívesen nyilatkozik, van, aki csak annyit árul el, hogy el sem megy szavazni. Sokadik próbálkozásra találunk egy nyugdíjas urat, aki szerint itt kampányidőszakon kívül is megosztó a politika, és „lassan el sem lehet képzelni egy kulturált hangvételű beszélgetést erről”. Ő maga inkább „a mérsékeltebb irányvonalat” képviselő Márki-Zayt kedveli, aki szerinte nehéz helyzetben van már csak Lázár „fenyegetése” miatt is. A miniszter még tavaly fogalmazott úgy, ha a vásárhelyiek újra Márki-Zayt választják polgármesternek, „akkor a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak”, miután szerinte 2022-ben bebizonyosodott, hogy „el akarták adni Magyarországot idegen érdekeknek, és ezt a csoportot Márki-Zay Péter vezette”. Nyilatkozónk egyébként Lázár intellektusát dicsérve azt mondta, „borzasztó észbeli kapacitása van”, de nagyképűnek tartja őt, ahogy a Fideszt is, és nem érti, hogy „ha Vásárhelyen született, hogy inthet be a városnak”. Azért nem mindenki kedveli a polgármestert sem. Legalábbis amikor egy helyi férfi látja, hogy Márki-Zay plakátját fotózzuk, azt veti oda borízű hangon, hogy „egy rohadt szociális lakást sem ad”. De mit gondolnak maguk a jelöltek?

• Tart-e attól a polgármester, hogy gátja lehet Hódmezővásárhely fejlődésének?
• A Fidesz jelöltje, Grezsa István mit szól Lázár János kijelentéséhez, mi szerint ha Márki-Zay nyer, a kormányra nem számíthat a város?
• Miért döntött úgy a Jobbik, hogy inkább a független jelöltet, Kovács Pált támogatják?
• Mi lesz Márki-Zay Péterrel, ha sem polgármester, sem EP-képviselő nem lesz belőle?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 30-ig kapható 2024/21. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!