Holt lelkek

Holt lelkek

Szavazás Budapesten a 2018. április 8-ai parlamenti választáson
(Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Nem csak a nyugdíjasoknak kedvez a NER (kedvezzen is: sokan vagyunk és hűségesek vagyunk, megrögzött pártszimpátiáinkon már nem változtatunk, ezért csak azt halljuk meg, amit meg akarunk hallani), gondoskodása a síron túl is elkísér. A tizenharmadik havi nyugdíj far-hát ahhoz képest, hogy politikai jogainkkal már holtunk után is élhetünk: támogathatjuk adatainkkal a Fidesz által futtatott kamupártok elindulását. Szegény Gogol, hogy ezt nem érhette meg!

Próbálom magam elé képzelni azt a polgártársamat, akinek bizalmát április harmadikán a lopott adatokkal, politikát sosem látott jelöltekkel, zagyva, rögtönzött jelszavakkal kampányoló Megoldás Mozgalom nyeri el. Létezik ilyen ember egyáltalán? Vagy célközönségüket kizárólag a találomra, heccből vagy alkoholos befolyásoltság alatt leadott szavazatok gazdái alkotják? Több mint valószínű. De ez a pár tizedszázalék, úgy látszik, képviselői helyek sorsát döntheti el. Olyan sokat érnek ezek a tizedpontok, hogy ezért érdemes magából egy Szanyi Tibornak, egy Gattyán Györgynek bohócot csinálnia. Jó, nem örömükben teszik. A pornómilliárdost bizonyára megzsarolták valamivel (az ő szakmájában erre mindig adódik alkalom), Szanyi szomorú története, bevallom, nem érdekel.

A Mi Hazánk más eset: Toroczkai már többször bevált, amikor radikális jobboldali mozgalmakat kellett lesre futtatni vagy túllicitálni. Azért most neki sincs könnyű dolga, mert úgy kellene a Jobbiktól szavazatokat rabolnia, hogy plakátjaira közben szigorúan csak hülye jelszavakat írhat, nehogy visszafelé süljön el a revolver, és megbízóit sebezze meg vele.

• Tudjuk-e, hogy miről szavazunk és kik között választunk?
• Miért értettük félre a demokráciát és mit jelent az valójában?
• Miért tud hülyét csinálni belőlünk a politika?

A teljes cikket a Magyar Hang március 4-én megjelent, 2022/10. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!