„Mint az angol királynőnél, álltak sorban az emberek” – Milyen volt Zámbó Jimmy és kora?

„Mint az angol királynőnél, álltak sorban az emberek” – Milyen volt Zámbó Jimmy és kora?

Nagy Ervin A Király című sorozatban (Forrás: RTL)

Jimmy nagyon összetett személyiség volt – mondja Hatala Csenge, aki rengeteg háttérinterjút készített az RTL A Király című sorozatához. Vele, a vezető forgatókönyvíróval, Zomborácz Virággal és Jimmy fiával, Zámbó Adriánnal beszélgettünk a széria sikeréről, Zámbó Jimmyről és arról, mit mesél a korszakról a sztár története.

Valóban beszólt-e Zámbó Jimmynek a „popcézár”, Erdős Péter? Az Interpopon az énekessel fellépő Háfra Mari nem is tudott szaxofonozni? És tényleg csupán kitaláció lehetett, hogy Jimmy pályája az Egyesült Államokban indult, sőt, ott még egy lemezt is kiadott? Olyan történeti kérdések ezek, melyekhez végre közelebb kerülhetünk az RTL streamingoldalán látható, A Király című sorozatnak hála. Persze elmondhatja még a Warner egykori igazgatója, Joós István is, amit tud. A volt szerető, Háfra Mari könyve is sok mindent tisztázhat. Meghallgathatunk még szinte mindenkit. Mégis A Király az, amely beszámolók tucatjaira építve, de játékfilmes köntösbe öltöztetve, tehát erősen fikcionalizáltan, hatásosan mutatja be a kilencvenes évek legismertebb popsztárjának történetét.

A készítők rendre ki is emelik, hogy nem dokumentumfilmet látunk, tehát nem érdemes meglepődnünk, hogy például a nyomozónő (Péterfy Bori) szála is írói kitaláció, ahogy a feltételezéssel szemben a Jimmy-kultuszt megvető Elek János (Alföldi Róbert) sem az ezen a néven ismert újságírót jelenti. Ámde: a sorozat magva, a történet nagyobb vonalai a tényleges történéseket követik. A szereplők meghatározó részét ugyanúgy hívják, mint a valóságban, és sokszor ugyanazt is mondják, mint amiről a visszaemlékezések szólnak. Azt például Árpa Attila producer idézte fel a könyvében, milyen kirohanást intézett az énekes a szerkesztő ellen, aki kijavította a rossz angol kiejtését. Azt meg már a testőr, Tóth Krisztián írta meg: „A dohányzás a feszültségét oldotta. Ahelyett, hogy kerítettek volna számára egy hamutartót, mindig a helyi Bim-bam Führer – ez is szavajárása volt –, aki olyan mindenes, kis fontoskodó, odajött és rászólt, oltsa el a cigarettát, mert nem szabad dohányozni.” A jelenet egy az egyben felbukkan a sorozatban. Csak épp a testőrt nem Krisztiánnak hívják, dramaturgiai okokból. 

• Milyen tévesen ismert történeteket tesz helyre A Király?
• Miként meséltek a rokonok a családon belüli erőszakról?
• Mit gondol Jimmy fia a sorozatról?

A teljes cikket a Magyar Hang február 10-én megjelent, 2023/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!