Kegyetlenül nehéz nyár vár az ukránokra

Kegyetlenül nehéz nyár vár az ukránokra

Lakóépületek lángolnak orosz légicsapások után a Harkiv megyei Vovcsanszk településen 2024. május 11-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Rendkívüli napokon van túl az ukrán védelem, miután az oroszok a több mint ezer kilométer hosszú frontvonal számos pontján indítottak támadást az ukrán állások ellen. Volt olyan nap, hogy 140 harci ütközet történt a frontvonalon, ami egyértelműen mutatja, hogy Moszkva ki akarja használni az időt, amíg a nyugati fegyverek elérnek az ukrán csapatokhoz. Azonban mostanra egyre több szakértő figyelmeztet, hogy még ha meg is érkeznének ezek a fegyverek az ukrán alakulatokhoz, Kijev előtt nagyon nehéz hónapok várnak, mert az oroszok megtalálták az ukránok leggyengébb pontjait.

Az ukrán vezetés most arra számít, hogy az elkövetkező hetekben fokozódó nyomás hárul majd rájuk a harkivi területen. Habár korábban az ukrán vezetés azt gyanította, hogy az orosz betörés csupán a figyelemelterelést, illetve a védekező erők megosztását szolgálja, mostanra egyre több olyan elemzés lát napvilágot, amelyek szerint Putyinnak jóval komolyabb céljai vannak Harkivval. Emlékeztetőül: az orosz elnök néhány hete még arról beszélt, hogy ütközőzóna kialakítása lenne a cél. A The Economist szerint az oroszok most azt vizsgálják, részben bekeríthetik-e Harkiv városát, illetve nyomást gyakorolhatnak-e a Pecsenyihi-víztározótól keletre lévő ukrán alakulatokra.

• Mi lehet az oroszok harkivi támadásának célja?
• Mi várható az elkövetkező hetekben?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 30-ig kapható 2024/21. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!