Keleten a helyzet változatlan

Keleten a helyzet változatlan

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Basszus, ehhez nagyon ért a Fidesz! De nem csak most, mindig is értett hozzá, már az ősidőkben is, amikor még ácsingózták a hatalmat, mert fene tudja, érzékük van hozzá, zsigeri zsenik, hogyha embertelen aljasságot kell művelni. Mindenki jó valamiben, ugye. Ha forgatókönyvben olvasnám a főtisztek kirúgásának sztoriját, azt mondanám, túltolta az író, kicsit visszább kellene venni a géségből, úgy tán jobban befogadná a nézőközönség, és feltétlenül Rákay Philipet bíznám meg a rendezéssel úgy a hitelesség, mint a látványosság jegyében, illetve, mivel igencsak jelentős igény mutatkozik történelmi filmekre. Ez pediglen a velünk élő történelem. Ráadásul kosztümös. Keleten a helyzet változatlan. A közlegénység megmentése. A kollégiumi szakasz. A rénszarvasvadász. Ja, ez nem jó, mert félrevinné a fókuszt. Apokalipszis most és mindörökké.

Daliás estét képzeljünk magunk elébe. Január 17-ét írunk, a honvédelmi miniszter évértékelőjének napját. A nézőtéren csupa harcedzett fővitéz, köztük szépszámú sokcsillagos évértékelő veterán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a reformokról szónokol, korszakhatárt emleget, midőn „a haderő személyi állományának is meg kell újulnia”. Vastaps. Vége a hivatalos résznek, állófogadás jobbról az emeleti különteremben szigorúan a legfőbb parancsnokok megtisztelő jelenlétében. Az urak száraz fehér pezsgőt rántanak, a tárcavezető ellenben az aznap megjelent 8/2023-as kormányrendeletet, miszerint bárkinek, aki elmúlt 45 esztendős, és legalább negyedszázadig szolgált, szolgálati viszonya megszüntethető. Szó bennszakad, hang fennakad, lehelet megszegik, a vérnyomásokon kívül azonban semmi és senki nem emelkedik.

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!