Kevesebb szakember, kevesebb ágy

Kevesebb szakember, kevesebb ágy

Kórházi kórterem (Forrás: Pixabay)

Alig néhány napos határidővel kellett (volna) összeírniuk az Egészségügyi Szakmai Kollégiumok tagozati elnökeinek, hogy a szakterületükön országos szinten mennyi fekvő- és járóbeteg-intézményre van szükség, milyen kapacitással és földrajzi elhelyezkedéssel. Az erről szóló levelet Kollár Lajos miniszteri főtanácsadó szignálta, jelezve: az adatok bekérésével Kásler Miklós kérésének tesz eleget.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – többek között a levelet nyilvánosságra hozó Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő és a Magyar Orvosi Kamara által megfogalmazott kritikákra válaszul – közleményben igyekezett cáfolni, hogy kórházakat és rendelőket szándékoznának bezárni. Mint írták, a szokott módon csak azt kívánták felmérni, az aktuális helyzetben milyen minőségi és mennyiségi ellátásra van szükség. „Ez soha nem eredményezett kórházbezárást, és most sem fog”– tették hozzá.

A kórházi ágyak számának kérdése – legalábbis a nyilvánosság előtt – évtizedes tabu, de legalábbis olyan téma, amelyet nagyon óvatosan kezelnek a politikai erők.

• Mennyi aktív kórházi ágy van jelenleg?
• Hogyan állunk ezzel az adattal az uniós összevetésben?
• Mire készülhet a kormány Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2002 és 2005 közötti igazgatóhelyettese szerint?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang május 21-én megjelent 2021/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!