Kilépő

Kilépő

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) a Sopronban tartott kihelyezett kormányülésen 2022. június 4-én. A kormányfő vezetésével három napos kihelyezett ülést tartott a kormány Sopronban, ahol elfogadták az extraprofit adó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as költségvetés tervezetét is. Orbán Viktor mellett jobbról Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (j2) és Nagy István agrárminiszter (j). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Amikor a Fidesz 1998-ban némiképp váratlanul megnyerte a választásokat, sokan emlegették a pénzügyminiszteri bársonyszék várományosaként a párt szakpolitikusát, Urbán Lászlót. Ám tett egy botrányosnak nem nevezhető, őszinte nyilatkozatot, amely szerint a választási és a kormányprogram más műfaj, esetleges megbízatásának kérdése ezzel le is került a napirendről.

Boldog idők! Akkor sem olvasott programokat a szavazók többsége, mégis többé-kevésbé világos, számon kérhető ígéretekkel kampányoltak a pártok. A Fidesz nemrég többedszerre nyert választást úgy, hogy sem programot nem hirdetett, sem vitát nem folytatott a kihívóival. A kampány így sok mindenről szólt, egyet kivéve: miféle kormányzásra készül az újból felhatalmazást kapott politikai erő. A választás előtt Orbán Viktor kisöpörte az államkasszát, a közelgő és általa is prófétált válság tudatában soha nem látott mértékben kiköltekezett. Emellett egyetlen erős, minden mást elnyomó üzenetet küldött médiagépezetével felhangosítva a társadalomnak: ha ők nyernek, nem lesz megszorítás, marad a rezsicsökkentés, és a magyar embereket megvédik a gazdasági válság és a háború hatásaitól.

• „A parlamentet már díszletnek is alig használó, rendeleti úton gyakorolt válságkormányzás; cinikus és agresszív pénzbehajtás; ideológiai ködfátyolba burkolt megszorítás. Ma már tudjuk, erre adott vakon felhatalmazást a választóközönség Orbán Viktornak”.

A teljes cikket a Magyar Hang június 10-én megjelent, 2022/24. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!