Kinek kedvez a tél Ukrajnában a fronton?

Kinek kedvez a tél Ukrajnában a fronton?

Aknamezőre figyelmeztető tábla Makarivban, Kijevtől nyugatra, 2022. november 22-én (Fptó: AFP via EUROPRESS/Genya Savilov)

Ukrajna már teljes áramszünetre is számít – áll a varsói Keleti Tanulmányok Központja (OSW) elemzésében, amely szerint Kijev az ország energetikai infrastruktúrája elleni legnagyobb fenyegetésnek tekinti az újabb tömeges orosz rakétatámadásokat az állam stabilitására nézve. Az ukrán vezetés arra készül, hogy az elkövetkező hetekben még intenzívebben rombolja az orosz hadsereg ezeket a létesítményeket, hogy megtörje az ukrán lakosságot. A szakértők egy része szerint emiatt kritikus lesz a mostani tél az ukrán fél számára, mások viszont azt valószínűsítik, hogy a téli mínuszok elsősorban az orosz haderő életét fogják megkeseríteni, hiába rendelkeznek óriási tüzérségi fölénnyel a Donbaszban.

Ami az elméletet illeti, általában széles körű az egyetértés abban, hogy a tél a védekező félnek kedvez egy háborúban. A déli frontszakaszon ugyanakkor egyáltalán nem ilyen egyszerű a helyzet: az orosz hadsereg november elején kivonult Herszon városából, illetve a Dnyeper folyótól nyugatra eső területekről, mivel a katonai vezetés úgy ítélte meg, hogy a logisztikai nehézségek miatt rendkívül nagy árat kellene fizetniük a terület megtartásáért. Ahogy az oroszok kivonták az erőiket, a folyó keleti oldalán megerősítették az állásaikat. Mivel egy ukrán támadó akció végrehajtása most rendkívül nehéz lenne a folyón való átkelés miatt, az oroszoknak itt nem kell tartaniuk offenzívától. Ellenben az orosz támadások a kivonulás óta folyamatosak Herszon és környéke ellen, ezért Kijev nemrég arra kérte a lakosokat, hogy aki teheti, hagyja el a települést.

Megint más a helyzet Herszon megye keleti, illetve Zaporizzsja megye déli részén, amelyeket az oroszok tartanak megszállás alatt. Habár ezeken a területeken erőteljes ukrán partizántevékenység volt az elmúlt hónapokban, az ukránok mégsem szánták rá magukat, hogy megpróbálják visszaszerezni a területek egy részét. Nem véletlenül: még ha ideiglenesen sikerrel is járna egy ilyen akció, az ukrán erők óriási veszélybe kerülnének, hiszen az oroszok Melitopol és a Donbasz irányából könnyedén harapófogóba szoríthatnák őket.

Oroszország persze továbbra is lövi ezekben a megyékben az ukrán állásokat, azonban ez messze elmarad attól az intenzitástól, ami a Donyec-medencében zajlik. A legsúlyosabb összecsapások most Bahmut városánál zajlanak, ahol az oroszok újabb és újabb rohamokat indítanak a település bevételéért. A védekezők eddig keményen állták a sarat annak ellenére, hogy a támadók gerincét a háború leghatékonyabb alakulata, a Wagner katonai magánvállalat zsoldosai alkotják. Az elmúlt hónapokban a két félnek iszonyatosan nagy áldozatokkal kellett fizetnie Bahmutért, ami nem csak azért fontos az oroszoknak, mert a donbaszi megerődített ukrán védelmi vonal része, hanem azért is, mert ezzel lefoglalják az ukrán erőket, csapatokat vonva el egy jövőbeni offenzíváktól.

De kinek kedvez a tél a donbaszi fronton? A Politico szerint a tél most akár segíthet is az ukránoknak, mert az orosz hadseregnek közel sincs elegendő mennyiségű meleg téli felszerelése ahhoz, hogy kihúzza az akár mínusz 20 Celsius-fokig is süllyedő hidegben. Annyi azonban már most bizonyos, hogy az előttünk álló hónapok legfőbb kárvallottja az ukrajnai civil lakosság lesz, amelynek a leghidegebb hónapokban át kell vészelnie súlyos energiahiányt.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/49. számában jelent meg december 2-án.