Kire kell haragudni az egészségügy helyzetéért?

Kire kell haragudni az egészségügy helyzetéért?

Orbán Viktor Szekszárdon

Most a magyar egészségügyi rendszerrel nagyon kevés ember elégedett. Ezeket a szavakat nem valamelyik ellenzéki politikus, szakszervezeti vezető mondta, hanem Takács Péter egészségügyi államtitkár 2022 decemberében, a Magyar Orvosi Kamarával folytatott online közvetített megbeszélésen. – Ha fölteszed a kérdést, hogy ki az, aki az egészségügyi rendszerünkkel elégedett, nagyon kevés ember tenné fel a kezét – nemcsak a szakdolgozók, az orvosok, meg pláne a betegek – fogalmazott Takács. Az őszinteség dicséretes, de egyben eléggé lehangoló is: lassan tizenhárom év telt el a NER-ből, többféle átalakítási kezdeményezésnek is nekifutottak a hatalom birtokosai, és mindössze ennyire futotta.

Az Orbán Viktor vezette kormány politikai felelősségét az egészségügy állapotáért nem lehet letagadni, hiszen immáron tíz éve annak, hogy a települési önkormányzatoktól elvették a kórházak fenntartói jogát, és a központi kormányhoz telepítették. A kórházigazgatókat a minisztérium nevezi ki, vagyis az egyes kórházakban előforduló esetleges menedzsmentproblémákért végső soron a kinevezőt, azaz a kormányt terheli a felelősség. Most már nem lehet a települési önkormányzatokra mutogatni az orvoshiány, a kórházak adósságai miatt sem, ugyanis a kormány döntésein múlik az is, mennyi pénzt tesz a rendszerbe, és azt hogyan osztja szét az egészségügyi intézmények között.

• Az egészségügyi problémák ellenére nem csökkent a Fidesz népszerűsége. Miért?
• Miért nem fél a kormány támadni az orvosokat?
• Mutogathat-e másra a Fidesz az egészségügyi gondok kapcsán?

A teljes cikket a
Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!