Kiszorulnak a magyarok? Mostantól súlyos tízmilliókba kerülnek a brit diplomák

Kiszorulnak a magyarok? Mostantól súlyos tízmilliókba kerülnek a brit diplomák

A Manchesteri Egyetem bölcsészkara (Fotó: Gergely Károly)

Lapunk utánajárt annak, hogy mibe kerülhet a brexit után egy magyar diáknak, ha az EU-ból távozó szigetország egyetemein szeretne diplomát szerezni.

Január 29-én lezárultak a jelentkezések a brit egyetemi alapképzésekre, amit az egész szigetországban az UCAS rendszeren keresztül zajlik. A felvételi rendszert üzemeltető szervezet adatai szerint a tavalyi 1030-hoz képest idén már csak 430 magyar diák jelentkezett a határidőig. Összehasonlításként: 2015-ben ennél a sikeresen felvett diákok száma is magasabb volt, hat évvel ezelőtt 510 magyar diák kapott ajánlatot. Európa-szerte szintén jelentős, 40 százalékos visszaesés volt tapasztalható a jelentkezések számában. A magyarországi Engame Akadémia elemzése szerint a lelkesedés ilyen mértékű csökkenésének három fő oka volt: a megnövekedett tandíj, a kedvezményes diákhitel elvesztése és a kötelező diákvízum igénylésének bevezetése.

A tandíj folyamatos növekedése már korábban is problémát jelentett: a brit diákok közt a mai napig rossz emlékű liberális demokrata–konzervatív koalíció 2012-ben 9000 fontra (közel 3,8 millió forint) emelte az éves tandíjat, amely 2016-ban tovább emelkedett 9250-re. Fontos megjegyezni, hogy ez az összeg a brit, illetve az uniós diákokra vonatkozott. A „tengerentúli” diákokra vonatkozó tandíjak ennek az összegnek akár négyszeresére is rúghattak, illetve jelentősen változtak képzések és egyetemek szerint. Egy 2021 februárjában kiadott tanulmány szerint az EU-s diákok évente 1,2 milliárd, míg a „tengerentúliak” több mint 2 milliárd font tandíjat fizettek ki az egyetemeknek.