Részben korábban már kifizetett üzemagyag-támogatást ígért meg a kormány

Részben korábban már kifizetett üzemagyag-támogatást ígért meg a kormány

Benzinkút (Fotó: pixabay.com)

18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak megtámogatására, a kifizetések ezen a héten megkezdődnek – ígérte meg a kormány. Ám mint megtudtuk, az összegből 10 milliárdot már elutaltak tavasszal, így valójában 8,5 milliárdról van szó, a mostani kifizetések pedig még nem kezdődtek el.

Nagyjából 200-250 benzinkút zárt be az elmúlt hétvégén, a tervezett 600 helyett, ehhez azonban azonban – mint arról mi is beszámoltunk – az kellett, hogy lépjen a kormány és megígérje 18,5 milliárd forint elkülönítését a kis benzinkutak megtámogatására.

– Elkezdődtek? – tettük fel a kérdést Voll Lászlónak, a három benzinkutat működtető Androméda Kft. cégvezető-tulajdonosának, a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) tagjának. 
– Az FBSZ két héttel ezelőtt jelentette be, amennyiben nem nyílik meg az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.- nél a pályázati kifizetés, abban az esetben figyelemfelkeltés céljából körülbelül 500-600 benzinkút bezár. Erre reagálva jelentkezett az FBSZ-nél Nobilis Márton államtitkár azzal, hogy van egy jó híre. Múlt kedden ült le az FBSZ vezetésével, és arról tájékoztatta őket, hogy végül is kifizetik a július, augusztus, szeptemberi összegeket egyben, de ezekre ugyanúgy pályázni kell az IFKA-n keresztül. És, hogy ez egy más kategória lesz, mint ami eddig volt, és van rá összesen 18 és fél milliárd forint. Ezt úgy kell értelmezni, hogy márciustól október elsejéig a hét hónapra összesen van 18,5 milliárd. Amiből az első négy hónapot már kifizették, elköltöttek tízmilliárdot, és most kerestek hozzá nyolc és felet. Abból akarják kifizetni a három hónapot.

És azt mondta Nobilis Márton kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, hogy még a múlt héten megnyílik az IFKA internetes felülete, ahol be lehet adni a pályázatokat. Az FBSZ még aznap tartott egy videokonferenciát, ahol a tagok úgy döntöttek, hogy nem teszik kötelezővé a zárást, azt mindenki egyénileg döntse el. 200-250 kút döntött a bezárás mellett. Nagy részük szombaton és vasárnap, hogy a 48 órát ne lépjék túl.

– Ha túllépik a 48 órát a bezárással, annak mi a következménye?
– Rögtön jelenteni kell a vámhatóságnak a zárást. Meg – most pillanatnyilag – az agrárminiszternek. Ebben az esetben elvben dönteni kéne arról, hogy átadják a kutat másnak, vagy sem. Mondjuk erre nem volt példa. De nem csak ez a probléma ezzel, hanem az is, hogy aki igénybe veszi az IFKA-támogatást, tehát kapott eddig kifizetést, az nem zárhat be, mert a pályázatban benne van, hogy amennyiben bezár, abban az esetben vissza kell fizetni a teljes támogatási összeget.

– Nagyvonalú.
– És ugye az első három hónapra, tehát március-április-májusra, ez volt az első, amit pályázat útján meg lehetett pályázni, szóval ott a pályázatban az szerepelt, hogy a három hónapnyi támogatásért három hónapig kötelező nyitva lenni, szabadságra sem lehet elmenni, úgy, hogy a kutat bezárja az üzemeltető. Utána jött a június, egy kiegészítő egy hónap, ott a pályázatba már beleírták, hogy az egy hónapért július 31-ig lesz kötelező nyitva tartani. Tehát júliusra nem fizetnek, de júliusban is kötelező nyitva tartani, mert ha valaki bezár, akkor az elmúlt négy hónapot visszakövetelik tőle.

– Van még ennek kiegészítése? 
– Van. Ugyanis a támogatást úgy biztosítják, hogy a pályázatnál alapfeltétel volt egy banki ígérvény, ami alapján ha az IFKA úgy találja, hogy a pályázó megszegett valamit, akkor automatikusan levonhatja, visszaszerezheti a pénzt. Anélkül, hogy az illető bármit tehetne ellene.

– Az volt az ígéret, hogy a kifizetések már ezen a héten megkezdődnek.
– Igen. De nem nyílt meg, csak pénteken az IFKA-felület, de nem akárhogyan. Új szempontok, új nyomtatványok is jöttek be, amik miatt a pályázatot pénteken szinte senki nem tudta beadni. A kutasok között most is nagyon nagy a bizonytalanság, és folyamatosan megy az egyeztetés az IFKA-val, hogy bizonyos új lapokat hogyan kell értelmezni, hogyan kell kitölteni, ahhoz, hogy be tudják adni. A fizetés természetesen még szóba sem került.

– A mai kormányinfón az hangzott el, hogy október elsejéig fenntartják az ársapkát az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál is. Az esetleges hosszabbításról e dátum körül döntenek majd. 
– Hát előtte, akkor gondolom szeptember 15. környékén fognak dönteni, arról, hogy mi legyen október 1-től.

– Ön hogyan értékeli, ezt az újabb bejelentést?
– Ez csak megerősítette a korábbi dolgokat, mert fölröppentek hírek, hogy az ársapkát majd eltörlik szeptember 15-tel. De szeptember 15. olyan közel van az október 1-hez, hogy egy kormány, főleg Orbán Viktor, nem járatja le magát azzal, hogy két héttel hamarabb csinálja, amikor megígérte az október 1-et. 

– Mit tippel, meddig lesz ársapka az üzemanyagokon?
– Szerintem ezt az évet még végigcsinálják, szóval december 31-ig.