Aki „a kommunistákkal zsonglőrködött”

Aki „a kommunistákkal zsonglőrködött”

Középen Friedrich Wetter bíboros müncheni érsek és Lékai László bíboros, esztergomi érsek a Bazilika előtt 1985. augusztus 20-án (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Lékai Lászlóról jó eséllyel nem tudott volna akkora vita kirobbanni, mint nemrég – ismételten – Mindszenty József kapcsán. Nem mintha Lékai ne lenne megosztó figura, vagy ne töltött volna be épp olyan fontos pozíciókat. Nemhogy hasonlóakat, de ugyanazt: ötven évvel ezelőtt ő volt, aki Mindszentyt követte a megüresedett esztergomi érseki székben. A fél évszázaddal ezelőtti vita, amely Mindszenty lemondatását kísérte, inkább maradt fenn, mint utódjának emlékezete.

A kommunista vezetés akkoriban évek óta követelte VI. Pál pápától, hogy mentse fel az esztergomi érsekség alól az első számú vallási-politikai ellenséget, Mindszenty Józsefet. Az amerikaiak is sürgették, hogy a nagykövetségen menedéket kereső hercegprímás helyzetét rendezzék. Csakhogy ő erre annak lehetőségét lebegtette, hogy a magyar hatóságok kezére adja magát. Ami a törékeny viszonyt tekintve még rosszabbul jött volna a tengerentúliaknak. Amikor aztán a hetvenes évek elején a pápa végül fogadta a magyar külügyminisztert, Péter Jánost, sikerült mégis megegyezni az Apostoli Szentszékkel. Az egyházfő így arra kérte Mindszentyt, távozzon Magyarországról, aki a neki fogadott engedelmesség következtében ezt meg is tette. Ötven évvel ezelőtt, 1974. február 5-én nyilvánította a pápa megüresedettnek az esztergomi érseki széket. Mindszenty viszont ezt nem fogadta el. Így állhatott elő az a helyzet, hogy bár 1974-ben áthelyezték az addigi veszprémi apostoli kormányzót, Lékait, de érsekké csak két évvel később, Mindszenty halálát követően nevezték ki. 

• Miként említi Mindszenty az emlékirataiban Lékait?
• Hogyan változott Lékai László megítélése?
• Miként fogadta a nemzetközi sajtó Mindszenty távozását?