Lesz-e akkumulátorgyár Győrben?

Lesz-e akkumulátorgyár Győrben?

Fotó: Unsplash/Kumpan Electric

Négymillió négyzetméternyi terület. Ekkora helyen terveznek ipari parkot létesíteni Győrben, pontosabban a megyeszékhelyhez tartozó Győrszentivánon. A területen akkumulátorgyár is létesülhet – a civilek tiltakozása ellenére.

Nem cáfolták, de nem is erősítették meg az illetékesek, hogy akkumulátorgyár létesülhet Győrben, a megyeszékhely győrszentiváni részén. A kormány a 16/2022 (I.20) számú rendeletét nem vonta vissza, így továbbra is „jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet (Gipz)” létesülhet a területen. A kormányrendelet alapján a 400 hektáros szektort kiemelt beruházási célterületté nyilvánították. A városban működő Audi-gyár nem tervez akkumulátorgyárat létesíteni a helyen, azonban a konszern, amelyhez a gyár tartozik, információink szerint ilyen létesítményhez keres helyet. 

Helyi civilek több megmozdulást is tartottak tiltakozásul. Képviseletükben Szabó Andrea a Magyar Hangnak elmondta, úgy tudják, az átmódosítási terv továbbra is él, úgyhogy lényegében nem hallgattatott meg az ipari park létesítése elleni kérésük. Hozzátette, kifogásaikkal senki nem foglalkozott érdemben, senki nem kereste meg őket, semmilyen érdemi előrelépés nem történt az ügyben. Augusztus óta annyit sikerült elérniük, hogy a mezőgazdasági terület övezeti átsorolása még nem történt meg. Ennek folyományaként nem indultak meg a kisajátítási eljárások sem.

• Hogy állnak a civilek?
• Miért tiltakoznak a gyár ellen?
• Mit mondanak a politikusok?

A teljes cikket a
Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!