Már diót is törünk az üzbégeknek

Már diót is törünk az üzbégeknek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Baktijar Szaidov megbízott üzbég külügyminiszter (j, elöl) Üzbegisztán nagykövetségének ünnepélyes megnyitóján Budapesten 2023. március 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Tudta? A magyar kormány százmilliókat költ arra, hogy Üzbegisztánban jobb legyen az élet. Legalábbis erről tanúskodnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tavalyi kifizetési listái. A Magyar Hang a közelmúltban több minisztérium adatbázisát is átnézte, és meghökkentő tételeket találtunk. Kutatásunk során derült ki például, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda álcivil fideszes mellett egy rúdtáncos egyesületet támogat; fény derült arra is, hogy a külügy fizette Novák Katalin és Balog Zoltán luxusszállodákkal övezett, százmilliós ausztráliai körútját.

Mostani cikkünkben a KKM tavaly itthon és nemzetközi színtéren „szétszórt”, forrásaival foglalkozunk, a teljesség igénye nélkül. A bemutatott tételek sok szempontból különböznek, közös azonban bennük, hogy „fű alatt” intézett kiadásokról van szó, amelyek céljáról, megtérüléséről makacsul hallgat Szijjártó Péter tárcája.

Magyar közpénz menni világgá

Ilyen a taskenti szál is: A KKM nem sajnálta a közpénzt magyar cégek olyan fejlesztéseire, amelyek kimondottan az üzbég piacot célozták. 11 projektet támogattak legfeljebb 30 millió forinttal: köztük például a mezőszemerei Snack Gardent – a cég diótörőgépet fejleszt Üzbegisztánnak (28,7 millió) – vagy a RoyalPatét, amely tartósítószermentes prémium libamájjal hódítaná meg Taskentet (19,2 millió).

• Mennyi jutott Pintér Sándor bizalmi emberének cégéhez?
• Mi az a rejtélyes lengyelországi ingatlan, aminek fenntartására évente tízmilliókat sem sajnál Szijjártó tárcája?
• Mennyibe kerül a kolozsvári kapuszolgálat, és mi volt az a kérdés, amiről hiába faggattuk a helyi református vezetőt?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.