Márki-Zay: Trump? Anti-Trump!

Márki-Zay: Trump? Anti-Trump!

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a 2017. május 25-i brüsszeli NATO-csúcs közös fotózkodásán (Fotó: Reuters/Jonathan Ernst)

Az ellenzéki előválasztás jelentős mértékben átrajzolta a magyar politikai térképet. Egyrészt megnövelte a kormányváltás esélyét, másrészt új szerkezetbe kényszeríti az ellenzéket. Az optimista várakozások is csak jó félmillió szavazóval számoltak az első fordulóban és ennél kevesebbel a másodikban; ezzel szemben több, mint 850 ezren jelentek meg összesen, s közöttük olyan, eddig passzívak, akiken megfordulhat a jövő évi választás. Márki-Zay Péter elsődleges támogatóként mintegy 300 ezer szavazót mozdított meg, többet, mint bármelyik ellenzéki párt. (A második forduló nagyjából 70 ezer szavazója esetében ő másodlagos preferencia volt.)

Az új helyzet egyik nagy kérdése, hogyan tudják az előválasztást megszervező pártok és a miniszterelnök-jelöltjük egymást érteni, értelmezni, viszonyrendszerüket kezelni, a Fidesz legyőzéséhez alkalmassá formálni. Az elmúlt hetek „Márki-Zay-értelmezéseinek” egyik gyakori motívuma volt a „magyar Trump” címke. Van, hogy érezhető emögött politikai szándék, máskor inkább zavarba jött elemzők kapkodó értelmezési kísérlete. Természetesen nem egészen véletlen, hogy fölvetődött ez az analógia. Hiszen Márki-Zay kívülről jött ember, aki a megszokott ügymenetet felrúgva, hihetetlen gyorsasággal vált országos politikussá; máshogy, direktebben beszél, mint ami megszokott nálunk, s hozzá még öntudatosan konzervatív, ami(nek vallja magát) Donald Trump is. Lássuk hát, mi köze Márki-Zay Péternek a trumpizmushoz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!