Magyarország egyre vonzóbb a medve, a farkas és társaik számára

Magyarország egyre vonzóbb a medve, a farkas és társaik számára

A medveveszélyre figyelmeztető tábla Aszód határában (Fotó: Aszód város Facebook-oldala)

Nemrégiben ismét medvét láttak Aszódon. Ezzel a település Magyarország medvefővárosává kezd válni, hiszen néhány évvel ezelőtt már járt feléjük egy másik medve. A mostani állat a semmiből tűnt fel, és az aszódi pillanat után köddé vált. Viselkedése is jól mutatja: a nagyragadozók úgy élhetnek közöttünk, hogy arról senkinek fogalma sincs. Csak illúzió, hogy mindent látunk a természetben. Pedig Magyarország területe egyre lakhatóbbá válik a medve, a farkas és társaik számára, aminek örülhetünk vagy sem, de meg kell barátkoznunk a ténnyel.

Honnan tudjam? Két napig zárva voltunk – válaszolja lapunknak az egyik aszódi élelmiszer-áruház pénztárosa a pünkösdi hosszú hétvége után, amikor arról kérdezzük, hallott-e a város közelébe tévedt medvéről. Mindenesetre nem lepte meg a kérdés, ahogy egyik aszódi lakos sem rökönyödött meg azon, hogy egy medvéről érdeklődünk nála. Ennek ellenére csak az egyik gyógyszertár alkalmazottja hallott a legutóbbi medveinvázióról, és az is csak felszínesen tudta visszaidézni azokat az értesüléseket, amelyek megjelentek a sajtóban. Aszódot nem különösebben érdekli a medve, amely valószínűleg már valahol a Tátrában járhat.

– Egyszer biztosan láttunk medvét, ez a mostani második azonban már nem annyira biztos. 2022-ben a vadkamera-felvételek tanúsága szerint egyértelműen járt nálunk medve – nyilatkozza lapunknak Pénzes Tiborc Szabolcs aszódi polgármester. – Akkor azelőtt, hogy Aszódon megjelent volna az állat, az érkezési útvonalán több más településen is felbukkant. Ha jól emlékszem, akkor Acsán és Ikladon látták, mielőtt Aszódra érkezett. Itt most csak egy homályos fotó van, ami alapján úgy vélik, hogy medve lehetett. A vonulási út most nem azonosítható. Szóval ez a hirtelen felbukkanás azért furcsa egy kicsit.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!