Miért kell több mint két évet várni a következő Hold-küldetésre?

Miért kell több mint két évet várni a következő Hold-küldetésre?

Az amerikai haditengerészet legénysége az Orion űrkapszulánál, miután a Csendes-óceánba zuhant (Fotó: AFP via EUROPRESS/Mario Tama)

A legénység nélküli tesztrepülésnek szánt sikeres Artemis-1-küldetés zárása, az embereket a Holdra eljuttatni képes új űrhajó, az Orion december 11-i Földet érése után már mindenki előre tekint és az első, űrhajósokkal elvégzett második repülésre figyel. És gyakorlatilag mindenkiben azonnal felmerül: ha minden simán ment az elsővel, miért kell két évet várni arra, hogy emberekkel is elmehessen egy Orion űrhajó a Holdra? Merthogy az ütemtervek szerint az Artemis-2-re 2024 vége előtt semmi szín alatt nem kerülhet sor.

A kérdés teljesen jogos, ám a válasz tömören az, hogy az emberes küldetésekhez a mostaninál is több mindenre kell figyelni. Az amerikai űrhivatal, a NASA munkáját felügyelő hivatal (OIG) jelentése szerint az új küldetésre legideálisabb esetben 27 hónappal az első után kerülhet majd sor. A Space.com szakportál NASA illetékesekkel folytatott beszélgetéseiből az derül ki, hogy megoldandó feladatokat öt nagy csoportba lehet sorolni – így az Orion hardverének újrahasznosítása, az új űrruha kérdése, az újgenerációs hordozórakéta-család erősebb verziójának és az erre alkalmas kilövőplatform megépítése vagy épp a Hold körüli kikötőnek szánt űrállomás üzembe helyezése.

Fontos látni, hogy az Artemis-2 és a 3 nagyon eltér majd egymástól. Előbbi csak megkerüli a Holdat, míg az utóbbi már két asztronautát küldene a Hold felszínére a négyfős legénységből. Épp ezért az Artemis-3 nem függ az előző küldetéstől, de az Artemis-2 teljes mértékben függ a mostani Hold-missziótól.

• Mennyi időbe telik újratelepíteni az Orion repüléselektronikáját?
• Miért kell nagyobb hordozórakéta az új Space Launch System (SLS) most használt változatánál?
• Miért fontos egy új generációs űrruha kifejlesztése, és mikorra kellene mindenképp elkészülni a prototípussal?
• Mi a helyzet a Holdra szálló egységgel?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!