Sikeresen földet ért az Orion űrhajó

Sikeresen földet ért az Orion űrhajó

A NASA Orion űrhajója földet ér az Artemis-1-misszió végén 2022. december 11-én (Fotó: NASA Live/YouTube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonhat nappal a november közepi fellövését követően, sikeresen landolt az amerikai űrhivatal, a NASA új, Hold-missziókra fejlesztett űrhajója, az Orion – derült ki a NASA élő közvetítéséből. Ez egyben azt is jelenti, hogy sikeres volt az Artemis-1 küldetés, a leendő Hold-utazások főpróbája.

Az Orion helyi idő szerint vasárnap nem sokkal délután lépett be a Föld légterébe a Csendes-óceán középső térségében. Az űrhajót fékező ernyők 12 óra 35 perckor nyíltak ki, majd a jármű szépen leereszkedett a vízre, és 12 óra 40 perckor csobbant a hullámok között, a Kaliforniai-félsziget középső részéhez közel. A tudósítás szerint a földet érés rendben ment, az Orion pedig kiváló állapotban ért célba. Az űrhajót az amerikai haditengerészet USS Portland elnevezésű hajója gyűjti be, és az első két kiérkező katonai helikopter megerősítette, hogy az Orion tökéletes állapotban ért vizet.

Ahogy arról már több cikkben is írtunk, az európai űrügynökség, az ESA által támogatott Artemis-program célja, hogy újra – és immár véglegesen – embereket juttasson el a Holdra. Az Artemis-1-küldetés során az ezúttal még legénység nélküli Orion űrhajó több alkalommal is megkerülte a Holdat, egészen közel, mindössze 130 kilométeres távolságra kerülve égi szomszédunkhoz.

Az átrepülések során az ESA szervízmoduljával utazó űrhajó elhaladt az első Holdon landoló Apollo-11-, valamint a 12- és 14-utak korabeli leszállóhelyei felett is. Ezt követően az Orion egy lényegesen nagyobb röppályán is megkerülte a Holdat mintegy 92 ezer kilométerre eltávolodva a célállomástól. Ilyen messzire még egy embereket szállító jármű sem jutott el: a Földtől mért 432 ezer kilométeres távolságával megdöntötte az Apollo-14 1971-es, mintegy 400 ezer kilométeres rekordját.

Az Artemis-1 elsődleges célja az új jármű hőpajzsának tesztelése volt a Holdra való visszatérést követően éles körülmények között, valamint a különböző műveletek és eszközök működés közbeni bemutatása a küldetés minden fázisában, illetve maga a teljes landolási folyamat.

A NASA úgy tervezi, a Hold felszínére újra embereket juttató Artemis–3-küldetésre várhatóan 2025-ben kerülhet sor. Az új Hold-program sokkal összetettebb lesz, mint a 60 évvel ezelőtti első. A magánszektor bevonásával üzemeltetni kívánt komplex rendszer része lesz egy állandó Holdbázis, valamint egy Hold körül keringő, az űrhajósok le- és felszállását koordináló és kikötőként használt, Lunar Gateway elnevezésű űrállomás is.

Ez utóbbival kapcsolatos jó hír, hogy a NASA tájékoztatása szerint a Gateway elméleti pályastabilitási szimulációinak ellenőrzését végző kisméretű műhold (CubeSat), a Capstone négy hónapos útját követően november végén megérkezett a Holdhoz, és befejezte az utolsó manővereit. A Capstone mintegy fél éven át kering majd a Hold körül, az eddigi egyenlítőhöz igazodó pályákkal ellentétben az északi és a déli pólusok között – előbbit 1600 kilométerre megközelítve, utóbbitól mintegy 70 ezer kilométerre eltávolodva.