Pálinkás József: Az MTA autonómiája a politikán múlik, az intézménynek ragaszkodnia kell a függetlenséghez

Pálinkás József: Az MTA autonómiája a politikán múlik, az intézménynek ragaszkodnia kell a függetlenséghez

Pálinkás József (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két kiváló, az intézmény vezetésre egyaránt alkalmas szakembert jelöltek az elnöki posztra – fogalmazott a Magyar Hang kérdésére Pálinkás József atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke az akadémiai elnökválasztás eredménye kapcsán. – Freund Tamás megválasztása után örülhetünk, hogy egy nemzetközileg is elismert kutató került az MTA élére – tette hozzá.

Ahogy azt megírtuk, Freund Tamás szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, soha nem vesztette el a reményt, hogy az MTA közelmúltban kiszervezett kutatóhálózata visszakerüljön az Akadémia égisze alá. Pálinkás József ezzel kapcsolatban kifejtette, ő maga is amellett volt mindvégig, hogy a kormány ne csatolja el a kutatóintézeteket, a visszarendeződés esélyeiről azonban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Támogatná ugyanakkor, ha az akadémia nagyobb szerepet játszana az intézetek feletti szakmai felügyeletében.

Az MTA új elnöke az őt ért korábbi kritikákra reagálva azt mondta, az MTA nemzeti kincs, a tudomány és a politika együttműködése pedig nemzeti érdek, így a tudomány és a politika világának megalkuvásmentes kapcsolata az ország fejlődésének alapvető feltétele. Pálinkás József szerint az MTA-nak mindig is az volt a feladata, hogy a nemzet érdekében dolgozzon, és tegye mindezt a tudomány eszköztárának felhasználásával. Hozzátette, a kormány természetesen kikérheti az Akadémia véleményét, konkrét megrendelés azonban nem érkezhet a politika részéről, hiszen az veszélybe sodorná az akadémia függetlenségét.

Pálinkás József a tudomány és a politika együttműködésére példaként említette a klímaváltozás ügyét, amelyben az MTA-nak komoly tennivalója akad, a kormánynak pedig meg kell fontolnia a tudósok által megfogalmazott javaslatokat.

Az intézmény függetlensége kapcsán a korábbi elnök hangsúlyozta, az MTA autonómiája a politikán múlik. Az Alaptörvény garantálja ugyan a tudományos kutatás szabadságát, és az Akadémia függetlenségét, az intézménynek folyamatosan ragaszkodnia kell hozzá, hogy a kutatók politikai elvárások nélkül dolgozhassanak, és kizárólag a tényekre alapozva mondhassanak szakmai véleményt.