Mit köszönhet Európa a kereszténységnek?

Mit köszönhet Európa a kereszténységnek?

A gellérthegyi Szent Gellért-szobor 1929-ben (Fotó: Fortepan/Schermann Ákos)

A keresztény gyökerek kérdése folyamatosan vita tárgyát képezi az Európa jövőjéről szóló vitákban. Bár az EU-t jobbára kereszténydemokrata ihletettségű politikusok indították útjára anno, ma már ez történelmi emlékké sárgult a papírokon. A kereszténység pedig az újabb és újabb generációk tömegei számára vagy semmit nem jelent Európa vonatkozásában, vagy inkább valami olyat, amitől szabadulni kellene. Egy sötét középkori, feudális és gyermekmegrontó mozgalmat, amelyet a progresszív ember a háta mögött hagy. A konzervatív, jobboldali pártok ugyan még vívnak utóvédharcokat a keresztény szemlélet érdekében, de már maguk sem hisznek benne igazán, a magyarországi keresztény kurzus pedig inkább tűnik riasztónak a kontinentális többség, de különösen a fiatalok számára.

Valóban ennyire rossz a helyzet? Valóban el kell felejtenünk a keresztény gyökereket, mint valami rosszul sikerült kitérőt, ha Európa jövőjéről beszélünk? Ennek a kérdésnek eredek a nyomába, és azonnal szeretném hangsúlyozni, hogy amikor alább amellett érvelek, vegyük komolyabban Európa keresztény gyökereit, akkor nem vallási térítésről, nem teológiai és spirituális érvelésről van szó, hanem kulturális és mentális gondolatról.

• Miért bizalmatlan Európa mainstreamje a kereszténységgel szemben?
• A kereszténységnek köszönhetően nyerte meg a középkor után feltűnő szocializmus és liberalizmus a történelmi küzdelmet?
• Miért Európában terjedtek el az emberiség jogi és szociális egyenlőségét hirdető tanok?
• A szocializmus és a liberalizmus keresztény politikai szekták?

A teljes cikket a Magyar Hang július 8-án megjelent, 2022/28. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!